16 septembrie este ziua internaţională pentru protecţia stratului de ozon

1 0

Stratul de ozon este un scut fragil de gaz, care protejează Terra de acţiunea nocivă a radiaţiilor ultraviolete emise de soare.

La această dată, în 1987, era semnat Protocolul de la Montreal, document care prevede interzicerea substanţelor care pot diminua stratul de ozon.

Protocolul a permis eliminarea treptată a 99 % din substanţele chimice numite clorofluorocarburi (CFC) care provin din sistemele de răcire ale frigiderelor şi aparatelor de aer condiţionat, din spray-uri, din procesele de fabricaţie a spumelor industriale şi din procesele de spălare a metalelor şi a componentelor electronice.

Cea mai recentă evaluare ştiinţifică a epuizării stratului de ozon finalizată în 2018, arată că unele părţi ale stratului de ozon s-au refăcut.

Se estimează că, în emisfera nordică şi la latitudine medie, “vindecarea” completă se va petrece până în anii 2030. Va urma emisfera sudică, la orizontul anului 2050, şi apoi cele două regiuni polare, până în 2060.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Antreprenorii pot accesa fondurile disponibile prin Programul IMM INVEST PLUS

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița anunță startul înscrierilor pentru accesarea Programului IMM INVEST PLUS. Programul asigură facilitarea accesului la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, inclusiv profesioniștii. „Antreprenorii sunt invitați să se înscrie pe platforma www.imminvest.ro, pentru a accesa fondurile puse […]