140 de sancţiuni cu avertisment sau amendă la 180 de angajatori verificaţi

0 0

În cursul lunii, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmboviţa au desfăşurat controale prevăzute în Programul Cadru de acţiuni pentru anul în curs, dar au realizat şi acţiuni de verificare a evenimentelor anunţate de angajatori sau a neregulilor semnalate de angajaţii din judeţ. De asemenea, în cadrul întâlnirilor cu angajatorii dâmboviţeni, acestora li sau reamintit obligaţiile pe care le au în relaţie cu salariaţii, pentru asigurarea unor condiţii de muncă decente şi promovarea unui mediu de lucru sigur.
„Pe parcursul lunii trecute, prin acţiunile de control desfăşurate în domeniile relaţii de muncă şi securitate şi sănătate în muncă, au fost verificaţi 180 de angajatori, aplicându-se 140 de avertismente şi amenzi în valoare 73.800 lei. Cele mai multe deficienţe, în domeniul relaţiilor de muncă, au fost constatate în domenii precum: construcţii, confecţii textile, transport de mărfuri şi comerţ. În privinţa controalelor efectuate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost descoperite neconformităţi ca neefectuarea evaluării riscului epidemiologic de către medicul de medicina muncii, în condiţiile ordinului 874/2020, necomunicarea evenimentelor de muncă, lipsa registrului unic de control şi instruirea în afara programului de lucru”, a precizat inspectorul şef, Marius Lixandru.
În urma controalelor ce au vizat munca nedeclarată, au fost depistate trei persoane lucrând fără forme legale de angajare, la o societate din domeniul construcţiilor. Munca nedeclarată a fost sancţionată cu amenzi de peste 60 de mii de lei.
O activitate prioritară în cadrul instituţiei a fost, şi pe parcursul lunii trecute, soluţionarea petiţiilor şi a reclamaţiilor, adresate de salariaţii firmelor din judeţul Dâmboviţa, care au sesizat nereguli în desfăşurarea raporturilor de muncă pe care le-au avut cu angajatorii. Astfel, în luna mai 2021, ITM Dâmboviţa a înregistrat 35 de petiţii şi reclamaţii ce au fost repartizate departamentelor de control spre soluţionare, conform prevederilor O.G. 27/2002 modificată. Aspectele sesizate au vizat în principal nerespectarea termenilor stabiliţi prin contractul individual de muncă, neacordarea sau neplata concediului de odihnă sau refuzul eliberării documentelor care să ateste statutul de salariat. Alte peste 100 de persoane sau adresat direct instituţiei, primind indicaţii verbale pentru soluţionarea problemelor semnalate. O mare parte a persoanelor care au venit la sediul ITM Dâmboviţa au solicitat verificarea încheierii şi înregistrării contractului de muncă, în condiţiile negociate, dar şi acte doveditoare ale vechimii în muncă.
În această perioadă, se desfăşoară acţiuni din programul cadru al Inspecţiei Muncii, cum ar fi controale la firme care desfăşoară activităţi în domeniul construcţiilor, în industria extractivă de suprafaţă, dar şi la firmele care efectuează transporturi rutiere şi la beneficiarii serviciilor de transporturi rutiere de mărfuri.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ÎNAPOI ÎN LIGA I Echipa de fotbal feminin a Clubului Sportiv Şcolar Târgovişte a promovat în primul eşalon valoric al fotbalului feminin românesc

Duminică a avut loc ultima etapă din play-off-ul pentru promovarea în Liga 1 Feminin.Deja promovată după primele două etape, Ladies Târgu Mureş a încheiat play-off-ul cu victorii pe linie, după ce a învins-o şi pe ACS United Bihor, scor 2-0.În celălalt meci al zilei s-au întâlnit Dream Team Bucureşti şi […]