13 Septembrie – ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA – 166 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii –

I.B.
0 0

Ziua pompierilor 2013Pompierii militari şi civili aniversează în fiecare an, pe data de 13 Septembrie, Ziua Pompierilor din România, zi care a rămas în istorie ca data la care pompierii militari au înscris, în Dealul Spirii, o filă eroică în cronica evenimentelor revoluţionare din anul 1848. „Atunci, la 13 septembrie 1848, în Dealul Spirii din Bucureşti, ostaşii pompieri, aflaţi sub comanda căpitanului Pavel Zagănescu, s-au acoperit de glorie, într-o crâncenă şi inegală încleştare cu o coloană a armatei otomane venită să înăbuşe revoluţia paşoptistă şi aspiraţiile de emancipare socială şi naţională ale românilor.”
„O oră de eroism a pompierilor din Dealul Spirii a făcut mai mult pentru cauza română decât toate scrierile noastre, decât toate jalbele noastre daten proţap pe la toţi puternicii şi împăraţii” scria marele om politic şi istoric Ion C. Brătianu despre jertfa pompierilor militari români conduşi acum 166 de ani, pe 13 septembrie 1848, de bravul căpitan Pavel Zăgănescu, în Bătălia din Dealul Spirii.
Pe locurile dramaticei confruntări, înnobilate cu sângele celor căzuţi atunci la datorie, în semn de omagiu faţă de jertfa ofiţerilor, subofiţerilor şi ostaşilor pompieri, a fost ridicat şi dezvelit la 13 septembrie 1901, Monumentul Eroilor Pompieri, pe al cărui soclu stă scris cu majuscule „LUPTĂTORILOR DE LA 13 SEPTEMBRIE 1848 – POPORUL ROMÂN RECUNOSCĂTOR”.
Primul Parlament al României, acordă în anul 1860 participanţilor la eroicul act, pensii pe viaţă şi prima medalie românească – PRO VIRTUTE MILITARI, apreciind astfel sacrificiul eroilor de la 13 Septembrie, curajul şi patriotismul pompierilor militari. Tot ca o recunoaştere a eroismului pomp-ierilor, data de 13 Septembrie 1863 a fost aleasa pentru înmânarea noilor drapele de luptă Oştirii ţării, Batalionul de pompieri Bucureşti (înfiinţat încă din 1861) primind primul drapel de luptă chiar din mâna domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
La trei decenii după Bătălia din Dealul Spirii, pom-pierii-artilerişti îşi demonstrau din nou virtuţile ostăşeşti, contribuind la trecerea Dunării de către armata română şi desfăşurarea, cu succes, a Războiului pentru Câştigarea Independenţei de Stat a României (1877-1878).
Cu acelaşi devotament şi spirit de sacrificiu, pompierii militari au acţionat şi pe timpul celor două războaie mondiale, pentru apărarea localităţilor şi a populaţiei, prin stingerea incendiilor provocate de bombardamente, unele dintre ele devastatoare, cum au fost cele din august 1943 din Valea Prahovei şi aprilie-august 1944 la Bucureşti sau alte zone ale ţării.
Nobleţea misiunilor umanitare, cu care au fost investiţi pompierii, a fost pusă în evidenţă şi pe timp de pace: ele au presupus asumarea unui risc permanent şi nu de puţine ori acesta a fost cel al sacrificiului suprem, îmbogăţind „galeria eroilor” care s-au jertfit pe altarul datoriei pentru salvarea şi ajutorarea semenilor.
Un alt moment de jertfă al pompierilor militari, consemnat în paginile istoriei contemporane, în care aceştia şi-au pierdut viaţa la datorie, a fost tragedia de la Mihăileşti din 24 mai 2004. În acea dimineaţă, două explozii violente au zguduit pământul, după ce un TIR încărcat cu azotat de amoniu s-a răsturnat şi a luat foc. În urma devastatoarei explozii 18 persoane şi-au pierdut viaţa: şapte pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău, doi jurnalişti ai postului de televiziune „Antena 1” şi alte nouă persoane aflate în apropierea camionului. La monumentul de la Mihăilesti, ridicat în cinstea victimelor tragediei, rudele şi prietenii îi comemorează, an de an, pe cei căzuţi la datorie.
Ziua de 13 Septembrie a fost sărbatorită dintotdeauna,
ca fiind ZIUA POMPIERILOR
DIN ROMÂNIA însă, a fost legal oficializată după cel de al Doilea Război Mondial, în anul 1953, apoi prin Legea nr.121/1996 prinvind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin H.G.R. nr.1490/2004, pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
În fiecare an, în această zi de 13 septembrie, se cuvine să cinstim memoria eroilor pompieri, care şi-au jertfit viaţa pe altarul patriei, pentru dreptate şi libertate, pentru independenţa de stat a României şi pentru apărarea şi salvarea vieţii semenilor, ducând mai departe, cu onoare şi devotament, nobila misiune încredinţată.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CHINDIA E ÎN 16-IMILE CUPEI! Chindia Târgovişte - Academica Piteşti 2-1 (0-0, 1-1, 1-1)

Stadion: „Eugen Popescu” Au marcat: Ispas (88), Vătavu (117)/ Olariu (90+2 – pen.) Chindia : Cristică – Pătru (c), Vătavu, Ispas, C. Dinu (Săndulescu) – Voinea, Penescu – Dobre (Cernea), Anton, Cherchez (Grigore) – D. Popa Antrenor: Nicu Croitoru Academica: Boşneag -David, Marciuc, Niţu (c), Radu -Puşcaş, Tătar (Kone) – […]