13 firme de transport marfă sancţionate, dintr-un total de 18 verificate de inspectorii ITM

Plecând de la realitatea că domeniul transportului de marfă este unul dintre sectoarele de activitate în care se produce un număr mare de evenimente, urmate de vătămarea angajaţilor, survenite de cele mai multe ori atunci când vehiculul este staţionat şi în timpul operaţiunilor de încărcare şi descărcare, în Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii, pe parcursul anului 2021, a fost inclusă acţiunea de control şi conştientizare a responsabilităţilor în domeniul securităţii şi sănătăţii muncii, la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul transportului rutier de mărfuri.
Din analiza rezultatelor şi a incidentelor comunicate de firmele de profil, s-a observat că cele mai multe accidente de muncă şi boli profesionale sunt cauzate de manipularea manuală a maselor, dar şi de căderile de la înălţime, care cauzează un sfert din incidentele survenite.
Şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmboviţa a desfăşurat o acţiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă, la transportatorii rutieri şi la beneficiarii serviciilor de transport rutier de mărfuri.
Acţiunile campaniei au urmărit să descopere dacă beneficiarul şi transportatorul au identificat riscurile asociate operaţiunilor de încărcare/descărcare, dacă au elaborat planul de prevenire şi protecţie specific, dacă au stabilit măsurile preventive care trebuie implementate, dar şi dacă au implementat măsurile stabilite.
„La nivelul judeţului Dâmboviţa, în primele două trimestre ale anului în curs, au fost verificate 18 societăţi de profil. În cadrul acţiunii, a fost folosit ca instrument de lucru un Checklist, atât pentru beneficiari cât şi pentru conducătorii auto.
În urma controalelor au fost sancţionate 13 societăţi comerciale care au ca obiect de activitate transporturile de marfă, au fost dispuse 25 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate şi aplicate 24 de avertismente şi o sancţiune contravenţională în valoare de 1000 de lei.
Printre neconformităţile descoperite se numără nesupravegherea stării de sănătate a angajaţilor, prin control medical periodic, lipsa din fişele de post ale lucrătorilor a atribuţiilor şi răspunderilor ce le revin acestora, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM), lipsa instrucţiunilor proprii de securitate, în completarea şi/sau aplicarea reglementarilor legale în domeniul SSM, dar şi lipsa planului anual de instruire – testare, în domeniul SSM”, precizează inspectorul şef al ITM Dâmboviţa, Marius Lixandru.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

EXPOZIŢIE DOCUMENT "VASILE STOICA, MARE DIPLOMAT ŞI OM DE CULTURĂ"

La Muzeul de Istorie poate fi vizitată expoziţia „Vasile Stoica, mare diplomat şi om de cultură” -curatorul expoziţiei şi, totodată, autorul monografiei dedicate marelui om politic fiind profesor univ. dr. loan Opriş.Născut la Avrig la 1 ianuarie 1889, Vasile Stoica s-a stins în închisoarea de la Jilava, la 27 iulie […]