1 aprilie vine cu amenzi  pentru nerespectarea termenului la e.factura

Date:

Începând cu 1 aprilie 2024, ANAF va sancționa contribuabilii pentru nerespectarea termenului la e-factura. Nu este nicio păcăleală și asta se va întâmpla în cazul în care nu intervine vreo modificare legislativă privind prorogarea termenului amintit.

Reamintim că, pentru transmiterea facturilor în e-Factura, termenul limită este de 5 zile calendaristice de la emiterea facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut de Codul fiscal, adică data de 15 a lunii următoare.

Introducerea, din 1 ianuarie, a  obligației legale de  transmitere în sistemul e-factura a facturilor emise de către persoanele eligibile și pentru operațiunile eligibile, a generat serioase probleme, inclusiv de ordin logistic, pentru sute de mii de contribuabili. Acesta este de altfel și principalul motiv pentru care nerespectarea termenului de transmitere nu se sancționează  până în 31 martie 2024.

Totuși, dacă nu intervin modificări, după această perioadă  de acomodare,  în care nu se dau amenzi dacă nu se transmit facturile în sistem, situația se va schimba radical.

Începând cu 1 aprilie 2024, ANAF va începe sancțiunile pentru netransmiterea facturilor.

Nedeclararea facturilor se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari. Contribuabilii mici și mijlocii vor primi o amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei. Ceilalți contribuabili vor primi o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Se va sancționa fapta, deci nu se va da amendă pe fiecare factură în parte. Totuși mulți contribuabili încă au probleme de conformare, sistemul nu funcționează cum ar trebui și încă sunt probleme cu SPV-ul.

În situaţia în care sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere se suspendă până la repunerea în funcţiune a sistemului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A pierdut controlul mașinii și a ajuns în șant

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu...

 Incendiu produs la o casă în satul Urziceanca, comuna Ciocănești 

Detașamentul de Pompieri Titu a intervenit cu o autospecială...

Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiștii dâmbovițeni 

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Târgoviște au oprit în...

Falșii consultanți de investiții!

Ai decis să intri în lumea investițiilor și vrei...