ZIUA PORŢILOR DESCHISE PE ŞANTIERUL ARHEOLOGIC GEANGOEŞTI – HULĂ

Mâine, între orele 10.0018.00, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte invită iubitorii de istorie să descopere vestigiile unui sat preistoric, de epoca eneolitită (eneo = cupru; litic = piatră), în cadrul unor vizite ghidate.
Aşezarea, datată în mileniul V î.e.n., şi împrejurimile au făcut obiectul unui proiect de cercetare şi evaluare a potenţialului arheologic al zonei: „Cercetări arheologice în bazinul superior al râului Dâmboviţa: situl Geangoeşti – Hulă” (2015 -2021).
Situl arheologic este cunoscut de către specialişti din anul 1960, dar informaţiile au rămas nepublicate. Acestea au constituit baza iniţierii de către specialiştii Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte a unui program de cercetare a aşezării preistorice, din perioada culturii Gumelniţa, deja în al patrulea an de desfăşurare.
Tipul de sit arheologic, cunoscut drept tell sau movilă antropică, este din cele de dimensiuni medii, nedepăşind 2.000 mp., dar este relativ bine conservat, ambele lucruri dovedindu-se esenţiale în deschiderea, an de an, a unor părţi din aşezare.
Anul acesta, colectivul de cercetare coordonat de dr. Ana Ilie, muzeograf specialist, şi dr. Ovidiu Cîrstina, managerul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, au hotărât deschiderea unei suprafeţe de cca. 400 mp, surprinzând aproape o jumătate din satul gumelniţean de la Geangoeşti Hulă. Au fost evidenţiate casele cu mobilierul interior, precum şi ritualurile de abandon specifice acestor populaţii de perioadă ene-olitică.
Principale rezultate ştiinţifice şi descoperiri arheologice vor fi prezentate publicului larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Dâmboviţa: 64,69% procent de promovabilitate la BAC înainte de contestaţii

Ieri dimineaţă au fost afişate rezultatele la examenul de Bacalaureat, sesiunea de vară 2018. În Dâmboviţa, procentajul de promo-vabilitete înainte de contestaţii este de 64,69%, uşor peste procentajul final de anul trecut. În judeţ un singur candidat a obţinut media 10, fiind vorba aici despre Drăghici Bianca Ana-Maria, de la […]