Ziua Mondială a Sănătăţii, marcată cJe Crucea Roşie şi DSF3 Dâmboviţa

Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată, în fiecare an la 7 aprilie, începând din anul 1950. În 1948, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. OMS este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva şi a cărei Convenţie a intrat în vigoare la 7 aprilie 1948.
TEMA din acest an este „Prin prevenţie, sănătate pentru toţi”
Filiala de Cruce Roşie Dâmboviţa alături de Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, organizează în perioada 7-14 Aprilie 2019 activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei şi a personalului medical din medicina primară cu privire la importanţa Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate Preventive.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a sănătăţii, aproximativ jumătate din populaţia lumii nu are acces la servicii esenţiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populaţia lumii) plătesc cel puţin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în „sărăcie extremă” (trăind cu $ 1.90 sau mai puţin pe zi) în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.
România se situează pe locul 4 la nivelul ţărilor EU28 în ceea ce priveşte rata standardizată de mortalitate la 100.000 de locuitori pentru decesele prevenibile, având, în anul 2015, o rată de aproximativ 1,7 ori mai mare decât media ţărilor EU28.
În România, 40% din povara generală a bolii, măsurată în ani de viaţă ajustaţi pentru dizabilitate (disability adjusted life years – DALY), poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali, respectiv fumatul, consumul de alcool, alimentaţiei nesănătoase şi activităţii fizice scăzute.
Pentru marcarea acestui eveniment, voluntarii Filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa alături de reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială Târgovişte, ai Şcolilor postliceale sanitare „Carol Davila” şi „Christiana” Târgovişte vor organiza astăzi, vineri, 5 Aprilie 2019 începând cu ora 9.00 până la ora 12.00 pe Platoul Prefecturii din Municipiul Târgovişte un stand de sănătate unde se vor evalua glicemia, tensiunea arterială, se vor efectua consilieri cu privire la diferite afecţiuni medicale cronice şi se vor distribui materiale informative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Medicii de familie vor putea să-şi deschidă cabinete secundare

S-a aprobat în Parlament un proiect important, care permite medicilor de familie să-şi deschidă puncte secundare de lucru. Este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Potrivit proiectului, medicii de familie vor putea să-şi deschidă puncte secundare de lucru în […]