Ziua Internaţională a Muntelui

La 11 decembrie, celebrăm Ziua Internaţională a Muntelui. Proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU, sărbătoarea urmăreşte să încurajeze comunitatea internaţională să organizeze evenimente la toate nivelurile pentru a aduce în atenţia publicului rolul extrem de important pe care munţii îl au în viaţa noastră, atât din perspectivă ecologică, cât şi economică.
Acoperind aproximativ 22% din suprafaţa Pământului, munţii joacă un rol important în direcţia spre o creştere economică sustenabilă. Nu numai că furnizează mijloace de subzistenţă şi asigură un condiţii decente de viaţă pentru 915 milioane de oameni care trăiesc la munte din întreaga lume, adică 13% din populaţia globală, dar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogăţii naturale.
În România, munţii acoperă aproape o treime din suprafaţa ţării, aproximativ două milioane de români trăind în prezent în zona montană, în aproximativ 745 de localităţi. Tot aici găsim circa 1.350 de specii de plante şi animale, dintre care 116 sunt endemice -specii care se regăsesc exclusiv într-o regiune şi care necesită o atenţie specială, având în vedere caracteristicile habitatului lor.
Deşi munţii furnizează o serie întreagă de resurse indispensabile omului, studiile arată că acestea vor deveni insuficiente în următoarele decenii. În acelaşi timp, în zonele muntoase se înregistrează şi o incidenţă ridicată a sărăciei, aceste zone fiind extrem de vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, a defrişărilor, a degradării terenului şi a dezastrelor naturale. Statisticile arată că, în ţările în curs de dezvoltare, o persoană din trei dintre locuitorii de la munte este vulnerabilă în faţa nesiguranţei hranei şi se confruntă cu sărăcie şi izolare.
Provocarea pentru viitor este reprezentată de identificarea oportunităţilor durabile care pot aduce beneficii atât comunităţilor din zonele înalte, cât şi a celor din zonele joase, precum şi de ajutorul în eradicarea sărăciei fără o contribuţie la degradarea ecosistemelor fragile din munţi.

One thought on “Ziua Internaţională a Muntelui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Jandarmii montani, de la posturile Zănoaga şi Peştera, mereu aproape de turişti

Dacă v-aţi hotărât să vă petreceţi sfârşitul de săptămână în Munţii Bucegi, este bine să ţineţi cont de următoarele recomandări: înainte de a pleca la munte, informaţi-vă asupra itinerariu-lui propus, gradului de dificultate, stării vremii, condiţiilor climatice locale; să plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de […]