Ziua Europei, sărbătorită de voluntarii Europe Direct şi de elevii dâmboviţeni

Ş.E.
0 0

DIGITAL CAMERAÎn fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe-Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.
„Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite”, ne-a declarat Vlăduţ Andreescu, coordonator Centrul Europe Direct Târgovişte. „Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).
Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre.
Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi, la 1 ianuarie 2007, Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are în prezent 27 de state membre.
Tinerii noştri din liceele dâmboviţene ştiu foarte bine aceste detalii, deoarece astăzi participă la concursul pe care Centrul Europe Direct îl organizează în fiecare an cu ocazia Zilei Europei. Echipe mixte, care îşi împart atribuţiile pentru a participa la toate modulele concursului, au de reprezentat câte o ţară la alegere, din cele care fac parte din UE. După cum observaţi, entuziasmul este maxim, încurajarea – pe măsură, aşteptăm doar să vedem care este cel mai bun”, a mai precizat Vlăduţ Andreescu.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

VIDEO. PERCHEZIŢII LA HOŢII DE APOMETRE

Patru percheziţii au avut loc ieri dimineaţă, în Târgovişte, la domiciliul a patru persoane, suspectate că ar fi furat apometrele montate în scările de bloc din municipiul Târgovişte. Potrivit anchetatorilor, la domiciliul acestora au fost găsite mai multe apometre, chei şi alte obiecte pe care le foloseau pentru a fura […]