Ziua Europei, marcată prin acţiuni cultural-istorice, organizate atât în comuna Potlogi – la Palatul Brâncovenesc, cât şi în municipiul Târgovişte

Istoria, cultura şi valorile europene au fost pe 9 mai 2021, sărbătorite de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” şi Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa prin acţiuni cultural – istorice, organizate atât în comuna Potlogi – la Palatul Brâncovenesc, cât şi în municipiul Târgovişte.
Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, simbol al istoriei naţionale, a prins din nou viaţă, epoca glorioasă a lui Constantin Brâncoveanu putând fi admirată astăzi în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Europei. Acestea au debutat în curtea Palatului Brâncovenesc de la Potlogi, cu ceremonialul schimbului gărzii, o punere în scenă inedită, asemănătoare celor care se făceau în secolul al XVII-lea, realizat de străjerii gărzii Cetăţii Făgăraş.
Prezent la aceste manifestări, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a subliniat rolul pe care îl are moştenirea istorică şi culturală pe care judeţul nostru o deţine: „Mi-am dorit să aducem în atenţia publicului prezent la acest eveniment o parte din istoria importantă a poporului român, şi, unde se putea mai bine dacă nu aici, la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, unde s-a scris o pagină măreaţă a trecutului nostru. Chiar dacă mă repet, vreau să îi asigur pe dâmboviţeni că voi face tot ce îmi stă în putere să aşez această bijuterie arhitectonică acolo unde merită cu adevărat, şi anume pe harta turistică a României, dar şi dincolo de graniţele acesteia. Alături de zona montană a judeţului Dâmboviţa, îmi doresc să realizăm o promovare activă a obiectivelor culturale şi istorice ale judeţului. Celebrarea Zilei Europei ne confirmă că proiectele cele mai ambiţioase pot deveni realitate, în folosul nostru, al tuturor. Am propus, în acest an, instituţiilor de cultură subordonate Consiliului Judeţean Dâmboviţa, să sărbătorim Ziua Europei şi, totodată, Ziua Independenţei de Stat a României şi Ziua Victoriei Naţiunilor Unite, într-un mod care să ne aducă mai aproape de valorile noastre naţionale, de istoria şi identitatea noastră naţională şi culturală”.
În minunatul cadru oferit de arhitectura brâncovenească, instrumentiştii Orchestrei Simfonice Muntenia a Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa au susţinut un recital cu cele mai frumoase opere ale clasicilor muzicii simfonice.
În Piaţa Tricolorului din Târgovişte, a avut loc un flashmob, urmat de două momente artistice susţinute de membrii Orchestrei Simfonice „Muntenia” şi de Corala „Appassionato”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

10 Mai marchează trei momente importante din României

Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.În această zi sunt marcate trei momente istorice: la 10 mai, în 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domnitor, în 1877 Carol proclama Independenţa […]