Zeci de credincioşi au participat ieri la slujba Aghiasmei celei Mari

Ş.E.

DIGITAL CAMERAIeri, 6 ianuarie 2015, cu ocazia sărbătorii Botezului Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Târgovişte, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, însoţit de numeroşi preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie, la finalul căreia, în faţa sfântului lăcaş, a oficiat slujba Aghiasmei celei Mari. Zeci de credincioşi au fost prezenţi la această sărbătoare, cunoscută, tradiţional, şi sub numele de Boboteaza, care actualizează liturgic, botezul Domnului lisus în râul Iordan, de către Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, moment ce anticipează botezul creştin.
Credincioşii care au participat la acest eveniment, au avut ocazia să primească Sfânta Aghiasmă.
Agheasma (sau aghiasmă sau aiasmă) este apă sfinţită (de la grecescul „to aghiasma”= sfinţire). Sfinţirea apei se realizează la rugăciunile preoţilor, prin pogorârea Duhului Sfânt.
După importanţa şi modul ei de întrebuinţare, Agheasma este de două feluri: mică şi mare. Agheasma mică se săvârşeşte de preot în tot timpul anului, cu scopul sfinţirii oamenilor, caselor, pământului şi a întregii zidiri. Sfinţirea agheasmei mici se mai numeşte şi sfeştanie şi se poate face şi în casele oamenilor. Dimineaţa, pe nemâncate, se ia anafora (anafura, pâinea rămasă de la prescură şi sfinţită în altar) şi apoi agheasma mică. Agheasma mare se săvârşeşte de arhiereu sau preot, şi numai într-un cadru festiv: la biserică, lângă o apă curgătoare, un lac, sau pe malul mării şi numai de Bobotează (6 ianuarie) sau în Ajunul ei. Ea coincide cu ziua în care lisus a fost botezat de Ioan, ocazie cu care a sfinţit toate apele pământului şi, prin ele, ca printr-un sistem sanguin, toată Natura.
Rugăciunea de sfinţire a Agheasmei Mari este foarte puternică, deoarece se face o întreită chemare a Duhului Sfânt. De aceea, dacă este păstrată bine închisă şi fără a lăsa înăuntru impurităţi, Agheasma Mare rămâne curată şi proaspătă timp de ani de zile. Este una dintre marile minuni care se săvârşesc an de an sub ochii noştri. Agheasma Mare se ia pe nemâncate din 6 ianuarie până pe 14 ianurie. După ea, se ia anafora. În restul anului, preotul duhovnic poate recomanda celor opriţi de la împărtăţanie să ia Agheasma Mare ca mângâiere. Totuşi, Agheasma Mare nu ţine loc de Împărtăşanie. Pe 7 ianuarie, cu Agheasma Mare se stropesc casele, ogoarele, viile, animalele, pentru a le feri de rele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Noul şef al arbitrilor, Ion Negoescu Are multe de pus la punct

Pus în fruntea arbitrilor dâmboviţeni, Ion Negoescu a fost contestat de multă lume. Dar consider că preşedintele AJF Dîmboviţa, Emil Tudor, a făcut o alegere bună când l-a propus spre validare Comitetului Executiv. Gurile rele spun că Tudor şi-a tăiat singur craca de sub picioare. Nu cred. Ion Negoescu are […]