Zece mii de exploataţii agricole din judeţ vor fi recenzate până pe 10 februarie

Institutul Naţional de Statistică efectuează Ancheta Structurală în Agricultură 2016 (ASA 2016), în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1166/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului, privind structura exploataţiilor agricole.
Legislaţia europeană referitoare la statistica structurilor agricole prevede organizarea şi efectuarea anchetelor comunitare statistice cu privire la structura exploataţiilor agricole, respectiv recensămintele agricole, o dată la 10 ani, dar şi anchete structurale intercensitare, acestea fiind realizate în toate ţările UE.
Culegerea datelor în teren se efectuează în perioada 10 ianuarie 2017 -10 februarie 2017, iar obiectivul ASA 2016 este obţinerea de informaţii privind structura exploataţiilor agricole: numărul exploataţiilor agricole, suprafaţa agricolă utilizată, efectivele de animale, irigaţiile, agricultura ecologică, persoanele care au desfăşurat activităţi agricole, dezvoltarea rurală, etc.
Scopul acţiunii îl reprezintă asigurarea de date, comparabile la nivel internaţional, pentru fundamentarea politicilor naţionale în domeniul agricol, în concordanţă cu acquis-ul statistic comunitar, necesare procesului de participare a României la Politica Agricolă Comună.
De asemenea vor fi întocmite statistici pentru îmbunătăţirea calităţii indicatorilor de agromediu şi pentru elaborarea politicilor agricole naţionale şi a programelor de dezvoltare rurală şi stabilirea tipologiei şi dimensiunii economice a explataţiilor agricole.
Nu în ultimul rând este vorba de actualizarea Registrului Statistic al Exploataţiilor Agricole (REXA), care reprezintă baza de eşantionare pentru toate cercetările statistice din domeniul agricol.
ASA 2016 se desfăşoră pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional, macroregiune, regiune de dezvoltare şi judeţ format, la nivel naţional, din toate exploataţiile cu personalitate juridică (circa 28 de mii) şi circa 303 mii exploataţii agricole fără personalitate juridică.
Direcţia Judeţeană de Statistică Dâmboviţa, va culege date prin intermediul a 96 de operatori de interviu în 9815 exploataţii agricole fără personalitate juridică – gospodării ale populaţiei (reprezentând 7% din numărul total) distribuite în toate Unităţile Administrativ Teritoriale de pe raza judeţului Dâmboviţa. În cazul celor 1163 de exploataţii agricole cu personalitate juridică se va aplica procedeul de autoînregistrare a datelor în formularul tipizat.
Datele individuale înscrise în formulare sunt confidenţiale şi sunt utilizate numai în scopuri statistice. Persoanele fizice intervievate au obligaţia de a furniza operatorilor statistici sau de a înscrie în formulare date şi informaţii corecte şi complete. Personalul care efectuează lucrările acestei cercetări statistice are obligaţia să respecte toate prevederile legale şi să asigure păstrarea caracterului confidenţial al datelor şi informaţiilor culese.
Rezultatele ASA 2016 vor fi disponibile şi diseminate în luna decembrie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Contoare inteligente pentru energia electrică

În spiritul angajamentelor asumate faţă de instituţiile europene, până în 2020, România are obligaţia ca 80% dintre punctele de consum de energie electrică să fie contor-izate în sistem „smart metering”. Asta înseamnă că trebuie înlocuite circa opt milioane de aparate de măsură cu unele mai performanţe, capabile să înregistreze consumul […]