VOTEAZĂ LEGAL!

I.B.

voteaza legalÎn contextul desfăşurării turului doi al alegerilor pentru Preşedintele României, Ministerul Afacerilor Interne are responsabilitatea de a lua toate măsurile pentru asigurarea unor alegeri corecte, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Pentru asigurarea unui informări corespunzătoare a cetăţenilor cu privire la riscurile nere-spectării legislaţiei electorale, Ministerul Afacerilor Interne continuă campania de prevenire şi informare a cetăţenilor „Votează legal!”. Tot parcursul procesului electoral. În cadrul acestei campanii, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost realizate 40.000 de afişe cu mesajul campaniei, un spot tv, un spot radio şi mai multe bannere web. Materialele de promovare a campaniei au fost distribuite în toate unităţile subordonate Ministerului Afacerilor Interne care, prin natura atribuţiilor, pot informa un număr mare de cetăţeni: secţiile de poliţie, serviciile publice comunitare de evidenţă a populaţiei, de eliberare a paşapoartelor, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor. Afişele vor fi postate şi la toate secţiile de votare din ţară. Pentru sesizarea unei fapte care contravine legislaţiei electorale, sunaţi la numărul unic de urgenţă 112! Tot ce trebuie să ştii despre ziua votului
Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau în străinătate. Alegătorii vor vota la alegerile prezidenţiale 2014, turul doi la secţia de votare la care sunt arondaţi, potrivit domiciliului. Cetăţenii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota pe liste suplimentare la orice secţie de votare.
Cum votezi?
1. Prezintă actul de identitate unui membru al biroului electoral al secţiei de votare. 2. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifică dacă eşti înscris în copia de pe lista electorală permanentă, după care semnezi în lista la poziţia destinată ţie.
3. În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel, după caz, preşedintele sau membrul biroului electoral al secţiei de votare desemnat de acesta îşi încredinţează buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”, pe care o vei aplica pe buletinul de vot. 4. Înainte de a intra în cabina de vot, asigură-te că pe spatele buletinului de vot este aplicată ştampila de control a secţiei de votare. 5. Intră singur în cabină şi aplică ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care vrei sa îl votezi.
6. Îndoaie buletinul, astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să ramână în afară, introdu-l apoi în urnă.
7. Restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acestă ştampilă încredinţată pentru votare. Vei primi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT” sau un timbru auto-colant. În ziua votului este interzis oferirea de bani, bunuri şi alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi. Cei care încalcă legea pot fi condamnaţi la închisoare de la 6 luni la 3 ani de închisoare şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cei care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani vor fi pedepsiţi. În ziua votului este interzisă continuarea campaniei electorale. Cu aceeaşi pedeapsă de închisoare între 6 luni şi 3 ani se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals, însă pedeapsa cu închisoarea poate fi înlocuită cu amenda penală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

1.700 de dâmboviţeni şi-au făcut buletine în ziua de alegeri

1.700 de dâmboviţeni şi-au ridicat cărţi noi de identitate de alegerile prezidenţiale 2014. Cele mai multe solicitări au fost înregistrate în cea de-a doua parte a zilei de duminică, 2 noiembrie, la Târgovişte. Este vorba de 149 de cărţi de identitate care au fost eliberate între orele 12.00-21.00. Pe locul […]