Vom avea Registrul Național al Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate

Va fi înființat Registrul Național al Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate, o platformă electronică în administrarea Ministerului Sănătății, și care va furniza datele necesare pentru managementul și politicile de resurse umane în sănătate. ĩn prezent, informațiile
privind profesioniștii din sănătate sunt disipate între Ministerul Sănătății, asociații profesionale precum Colegiul Medicilor din România, direcțiile de sănătate publică sau Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Noul registru va facilita aplicarea strategiilor de resurse umane în sănătate și stabilirea în mod obiectiv a necesarului de specialiști dintr-un anumit domeniu și repartiția acestora pe arii geografice sau unități sanitare publice.
Totodată, actul normativ definește pentru prima oară serviciul de audit clinic, care va reprezenta o metodă de îmbunătățire a calității asistenței medicale prin revizuirea sistematică a practicilor curente în comparație cu un sistem de referință acceptat. Activitatea de
audit clinic se va desfășura de către auditori clinici interni sau independenți, conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătății și al președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.
Noile reglementări introduc și posibilitatea ca spitalele publice să se poată asocia în consorții medicale, cu personalitate juridică, în scopul derulării în comun de activități medicale, cercetare științifică, investiții în infrastructură, achiziții de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, precum și alte activități specifice unităților sanitare respective.
De asemenea, actul normativ reglementează tarifele serviciilor hoteliere suportate de persoana care însoțește copilul cu vârstă mai mare de 3 ani internat într-un spital public sau în situația în care medicul consideră că nu este necesară prezența însoțitorului, în sensul că acest tarif nu poate depăși dublul sumei reprezentând alocația pentru hrană specifică secției în care este internat copilul.
Pentru pentru persoana care însoțește copilul internat în vârstă de până la 3 ani, precum și pentru însoțitorul persoanei cu handicap grav internat, tarifele serviciilor hoteliere se suportă de către casele de asigurări de sănătate, dacă medicul consideră necesară prezența lor pentru o perioadă determinată.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

În România, 5% dintre copiii cu vârstă cuprinsă între 12-15 ani sunt vaccinați

Această rată este de circa 8 ori mai mică față de ceea ce se întâmplă în vestul Europei. ĩn țări, precum Franța, Italia, Spania, Danemarca, peste 50% din copiii și tinerii adolescenți cu vârstă cuprinsă între 12 și 17 ani au primit cel puțin o dată de vaccin. De asemenea, […]