Published On: lun, nov. 13th, 2017

Vine sezonul rece, aceeaşi dilemă: Când se montează cauciucurile de iarnă?

nichiduta.ro

Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie, dar pot apare situaţii în care montarea acestora pe autovehicule se impune chiar şi mai devreme, în octombrie sau în orice altă lună a anului, în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
In linii mari, prevederea legală, intrată în vigoare la 1 noiembrie 2009 (de unde şi confuzia legată de dată), spune că maşina trebuie echipată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, astfel că pot fi aplicate amenzi şoferilor care circulă cu anvelope de vară pe un drum curat în cea mai mare parte dar cu o porţiune acoperită cu zăpadă sau polei. În concluzie, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă. Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice.
Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope de vară se poate cifra între 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu sume cuprinse între 810 şi 1.800 de lei. Ca pedeapsă complementară, poate fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului. Pe lângă aderenţa sporită pe zăpadă, pneurile de iarnă au o compoziţie diferită, care le permite să se comporte mult mai bine inclusiv pe perioadele fără precipitaţii dar geroase.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro