VIDEO. Măceşele şi cătina din Dâmboviţa, oferite la export nemţilor

DAMBOVITA AFACERE PROFITABIA CU FRUCTE DE PADURE PENTRU DIRECTIA SILVICA TARGOVISTEPeste 120 de tone de măceşe şi cătină culese în pădurile din judeţul Dâmboviţa au fost trimise, anul acesta, în Germania, unde vor fi folosite în industria alimentară, cât şi în cea farmaceutică. Direcţia Silvică Dâmboviţa a încasat 100.000 de euro pentru fructele de pădure vândute nemţilor în toamna acestui an. Fructele de pădure reprezintă o sursă de venit pentru Direcţia Silvică Dâmboviţa, demnă de luat în seamă în fiecare an. Merg bine la export măceşele şi cătina, care s-au vândut cu aproximativ 1.000 de euro tona. Fructele de pădure româneşti sunt folosite atât în industria alimentară, îN dulceţuri şi sucuri, cât şi în cea farmaceutică, ceaiuri sau alte produse. Din pădurile proprii, Direcţia Silvică a adunat, în acest an, peste 85 de tone de măceşe şi 35 de tone de cătină care iau drumul Germaniei. Pădurarii au sarcina ca, în fiecare an, să adune oamenii la cules şi să strângă „recolta”. După ce sunt culese, măceşele sunt sortate şi ţinute două zile într-o încăpere la pre-congelare, la o temperatură de -5 grade Celsius: „Le sortăm, le punem în lădiţe şi, după aceea, la frigider, urmând să fie date la export”, a afirmat o angajată. „Măceşele sunt bune pentru medicamente, ceaiuri”, a afirmat o altă angajată. După asta, se mai ţin alte două-trei zile la -25 de grade într-o altă încăpere, ambalate în saci de hârtie, înainte de a fi vândute. Pentru că în România nu există fabrici de procesare a fructelor de pădure, acestea iau an de an drumul Germaniei, care le folosesc atât în industria alimentară, cât şi în cea farmaceutică, fructele româneşti fiind foarte căutate de către străini, în primul rând pentru faptul că sunt bio: „Anul acesta, Direcţia Silvică Dâmboviţa şi-a propus un program de 120 de tone de fructe de pădure, 85 de tone de măceşe şi 35 de tone de cătină. Preţul de livrare la cătină este de 950 de euro/ tonă fără TVA şi la măceşe, 600 de euro fără TVA… O firmă a câştigat licitaţia pentru export în Germania”, a afirmat Victor Dumitru, şef Centrul de Fructe de Pădure Dâmbo-viţa. Afacerea este una extrem de profitabila pentru Direcţia Silvică Dâmboviţa, care face, an de an, din măceşe şi cătină, peste 100.000 de euro.
Desfacere slabă pe piaţa noastră
în judeţul Dâmboviţa, Direcţia Silvică Dâmboviţa recoltează anual afine, măceşe şi cătină. Recoltarea fructelor de pădure se face cu personalul silvic propriu, dar şi cu persoane fizice. Perioada de recoltare a fructelor de pădure variază în funcţie de fiecare specie, de condiţiile climatice, din iulie până în septembrie şi chiar octombrie.
Sursă de venit pentru nevoiaşi
A culege fructe de pădure reprezintă pentru destul de mulţi oameni o sursă suplimentară de venit. Cele mai multe fructe de pădure trimise nemţilor au fost recoltate de către persoane din Dâmboviţa, oameni cu salarii foarte mici sau fără niciun fel de venit. Cei mai interesaţi sunt localnicii din zone defavorizate din punct de vedere economic, neavând alte surse de venit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

VIDEO. "Săptămâna Prevenirii Criminalităţii" în Dâmboviţa

In perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2013, poliţiştii dâmbo-viţeni vor derula campania „Săptămâna prevenirii criminalităţii”. Acţiunea este rezultatul unei iniţiative la nivel naţional a Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. La nivelul întregii ţări, în perioada menţionată, se vor desfăşura activităţi […]