Published On: vin, iun. 28th, 2013

VIDEO. La Malu cu Flori. Cinci case – izolate şi alte 24 – în pericol de a fi înghiţite de râul Dâmboviţa

nichiduta.ro

Inundatii primaria Valeni, com Valeni si Malu cu FloriCinci case au rămas izolate din cauza ruperii drumului de acces şi alte 24 sunt în pericol de a fi înghiţite de râul Dâmboviţa. Ploile din ultimele zile au creat pagube imense în localitatea dâmboviţeană Malu cu Flori, unde plouă necontenit încă de marţi. Autorităţile locale spun că, fără sprijin de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa, nu vor putea remedia situaţia: „De trei zile la noi în comună plouă continuu. Putem să spunem că la acest moment situaţia este destul de gravă. În satul Copăceni avem cinci case izolate, drumul de acces a fost rupt de viitura de pe pârul Valea Copăcenilor. Deja am înştiinţat autorităţile judeţene despre această situaţie destul de dificilă. Pagubele sunt destul de mari”, a declarat viceprimarul comunei Malu cu Flori, Ion Constantin. Plouă de mai bine de 48 de ore încontinuu în comuna Malu cu Flori, iar pâraile care adună apa de pe dealuri s-au transformat în adevărate râuri. În satul Copăceni cinci gospodării au rămas izolate şi nu se mai poate circula decât cu piciorul, dar şi aşa, spun oamenii, există riscul de a fi luaţi de apă: „De marţi după-amiază la noi nu se mai opreşte ploaia. E cumplit. Drumul s-a rupt. Sunt case izolate, vreo 15 oameni, iar la grădini nu mai putem ajunge, ne ia apa”, a declarat o localnică. Acelaşi drum face legătura şi cu mai multe terenuri agricole şi fâneţe, unde nu se mai poate ajunge.
24 de case, ameninţate de viitură şi alunecări de teren
Alte 24 de gospodării din satul Capul Coastei, punctul lorgu, din comuna Malu cu Flori sunt în pericol de a fi înghiţite de apele râului Dâmboviţa, a cărui albie a erodat unul dintre maluri, apropiindu-se la doar 30 de metri. Oamenii spun că, de fiecare dată când plouă puternic, apa mănâcă mai bine de un metru din mal, aşa se face că până acum peste 2.000 de metri pătraţi de livadă au dispărut: „Mai sunt 30 de metri până la prima casă. A crescut debitul râului Dâmboviţa şi macină malul. O parte din livadă a luat-o. Vedem cu ochiul liber cum ne înghite pământul. Acum nu se poate muta cursul pentru că e mare apa, dar urgent trebuie făcut ceva”, ne-a declarat un localnic. În satul Micloşanii Mici, din cauza precipitaţiilor abundente, s-au produs alunecări de teren care au afectat pavajul şanţurilor pe cca. 100 m, deversarea unuia dintre şanturi poate provoca o alunecare de teren cu afectarea unui număr de opt case. Autorităţile locale spun că au depus zeci de memorii către toate instituţiile şi este nevoie urgentă de devierea cursului apei.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro