Vesti bune pentru românii din diaspora: Paşapoartele vor fi valabile 10 ani!

Iniţiativa legislativă pentru modificarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 23 mai şi prevede că: „Valabilitatea paşapoartelor simple electronice este stabilită după cum urmează: 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 de ani, 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 de ani”, se arată în actul normativ.
Proiectul mai prevede că paşapoartele de serviciu electronice se eliberează cu o valabilitate de 5 ani, respectiv de 3 ani pentru minorii sub vârsta de 12 ani. Un alt decret de promulgare semnat de preşedintele Klaus lohannis se referă la Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 89/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit şi politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014-2020 şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul garantării, potrivit Administraţiei Prezidenţiale: „Am susţinut această iniţiativă legislativă în Parlament şi în comisiile de specialitate, acum a fost promulgată de Preşedinte şi va putea fi aplicată chiar din această vară.
Consider că este un pas important pentru toţi românii care călătoresc sau muncesc în afara graniţelor. Prin prelungirea valabilităţii actelor de călătorie se va uşura şi munca lucrătorilor din Consulate sau de la secţiile de eliberare a paşapoartelor. Cozile interminabile, timpul pierdut şi cheltuielile inutile la fiecare 5 ani vor rămâne o amintire urâtă. De acum înainte, valabilitatea paşapoartelor simple electronice este stabilită după cum urmează: 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 de ani, 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 de ani.
Voi susţine orice proiect care va îmbunătăţi viaţa românilor plecaţi în străinătate. În momentul în care ajung acasă la familie, pe timpul concediilor de odihnă, nu vor mai fi nevoiţi să stea la cozi pentru reînnoirea paşapoartelor, ci vor petrece mai mult timp liber alături de cei dragi”, a declarat deputat Claudia Gilia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Sărbătoarea portului romanesc a devenit eveniment mondial!

Ziua Universală a iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie, pentru a promova cămaşa din pânză cu broderii impresionante, care aminteşte de lada cu zestre a bunicii. Bluza tradiţională românească este celebrată de români odată cu Sânzienele şi cu Naşterea Sfântului ioan Botezătorul. Pentru a arăta cât de […]