Published On: mar, mart. 27th, 2018

Valoare, Simbol, Continuitate. De la tezaurele antichităţii la Marea Unire

nichiduta.ro

La Muzeul de Istorie a avut loc vernisajul expoziţiei „Valoare, Simbol, Continuitate. De la tezaurele antichităţii la Marea Unire”. O parte dintre comorile muzeului târgoviştean sunt aduse pentru prima dată în faţa publicului, unele fiind descoperiri arheologice din anul 2017. Obiecte de mici dimensiuni, realizate de obicei din materiale preţioase, monedele, sigiliile inelare şi, mai târziu, în epoca modernă, medaliile şi decoraţiile, poartă o incurcătură spirituală imensă. De-a lungul secolelor, constatăm perpetuarea anumitor simboluri care, în final, au condus la crearea identităţii naţionale.
Simbolurile heraldice statale fac parte din identitatea naţională, dar înaintea lor au existat altele, la fel de importante. Spre exemplu, prezenţa acvilei din aur de pe stema României se justifică prin existenţa, încă de la primele monede ale proaspătului stat Ţara Românească a unei acvile conturante, simbolul dinastiei întemeietoare a Basarabilor. Tezaure dacice (Adânca şi Gheboieni), tezaure romane (Lucieni, Crivăţ- Corneşti), tezaure medievale (Biserica Sfânta Maria a Saşilor, Suseni – tezaur din aur, Curtea Domnească), tezaure ale epocii moderne (Dobra, Odobeşti), o salbă de inele sigilare şi alte obiecte de podoabă transmise din generaţie în generaţiei, toate laolaltă aduc până la noi o parte a istoriei Dâmboviţei.
Monetaria naţională revine în timpul lungii domnii a regelui Carol I după o absenţă de cinci veacuri, prin urmare nu puteau lipsi leii din argint, precedaţi întro altă vitrină de talerul cu leu olandez, strămoşul monedei noastre. De la Cavalerul trac de pe monedelor dacilor, la Cavalerul medieval de pe cahlele descoperite la Curtea Domnească ori în cuprinsul oraşului medieval Târgovişte, de la efigia împăraţilor romani la cea a lui Mircea cel Bătrân ori a contemporanului său, Sigismund de Luxemburg, expoziţia îndeamnă privitorul la reflecţie.
Ultima parte a expunerii este dedicată medaliilor şi decoraţiilor militare: Ordinul Coroana României, creat de Carol I după proclamarea Regatului (1881), Crucea Comemorativă a Războiului (19161918). Medalia Tranquilitati Europae (1913), dar şi Medalia Arsenalul Armatei, Insigna Regimenul 22 Infanterie Dâmboviţa, Sigiliul judeţului Dâmboviţa din 1862 etc.. Aşadar, vă invităm la muzeu, expoziţia putând fi vizitată până la data de 29 aprilie 2018. De asemenea, precizăm că nu se percep taxe de vizitare suplimetare.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro