UN NOU TIP DE ÎNȘELĂCIUNE PRIVIND CERTIFICATELE FALSE DE VACCINARE COVID-19

În urma cercetărilor efectuate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, în cazurile de comercializare de certificate verzi de vaccinare anti COVID-19 false, a fost descoperit un nou tip de înșelăciune, căreia îi cad victime persoanele dornice de a obține un astfel de certificat.
Din cercetări a reieșit că persoane necunoscute creează pe aplicațiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conțin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. și postează anunțuri de vânzare de certificate COVID-19.
Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuții cu ofertantul prin conversații scrise, private și transmit datele de identificare pentru completarea așa-zisului certificat, fiindu-le solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică.
Plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicația PayPal, fiind oferite instrucțiuni precise de plată și codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului.
Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum și ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmánd că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunță la tranzacție.
După efectuarea plății, vánzătorul nu mai transmite nimic și blochează conversațiile cu solicitantul.
Acest tip de înșelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicațiile securizate de comunicare și de plată, precum și de reticența persoanelor înșelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală.
Cercetările sunt continuate în vederea identificării persoanelor implicate și stabilirii întregii activități infracționale.
Atragem atenția tuturor cetățenilor asupra acestui nou tip de înșelăciune, de a nu deveni victimă a acesteia, precum și asupra naturii penale a faptelor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei începe săptămâna viitoare în cabinetele medicilor de familie

Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătății va demara săptămâna viitoare, în cabinetele medicilor de familie. Pentru sezonul 2021-2022, Ministerul Sănătății intenționează imunizarea unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire prin utilizarea a aproximativ două milioane de doze de vaccin gripal. Ministerul Sănătății […]