Un nou focar de pestă porcina la Răzvad

Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit miercuri, 10.07.2019, ca urmare a confirmării apariţiei virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, în mai multe gospodării după cum urmează:
– comuna Niculeşti, satul Movila: 1 gospodărie,
– comuna Răzvad, sat Răzvad: 1 gospodărie,
– comuna Lunguleţu, sat Lunguleţu: 2 gospodării.
Au fost adoptate, în cadrul şedinţei, planurile de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană.
S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul întregii localităţi, fiind plasaţi sub observaţie sanitară veterinară, până la clarificarea situaţiei sub aspect epidemio-logic.
In conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricţie în jurul focarelor şi instalarea filtrelor rutiere în scopul prevenirii transportului de carne în interiorul localităţilor menţionate.
Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. Totodată, solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat.
Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, ea având un puternic impact la nivel economic si social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Indisciplina pietonală, una dintre principalele cauze de producere a accidentelor de circulaţie

În perioada ianuarie-iunie 2019, pe raza judeţului Dâmboviţa au fost înregistrate 62 accidente rutiere grave şi 245 uşoare. Indisciplina pietonală a reprezentat una din principalele cauze care a dus la producerea a 51 de evenimente rutiere, în urma cărora 35 de persoane au fost rănite uşor, 12 persoane grav, iar […]