Published On: mar, apr. 8th, 2014

Turişti prinşi pe picior greşit de zăpada de la început de aprilie din zona Padina

nichiduta.ro

CAM00415După cum ştim, în acest weekend vremea a fost destul de capricioasă, vânt, ploi iar în zona montană lapoviţă şi ninsoare. Prognoza meteorologilor s-a adeverit în zona montană din judeţ. În zona Padina-Peştera-Moroeni a fost lapoviţă şi ninsoare. Iarna de la munte i-a prins pe picior greşit şi pe turiştii care au pornit la munte cu autoturismele nepregătite de iarnă. Jandarmii din cadrul Posturilor de Jandarmi Ordine Publică Montane Zănoaga şi Peştera au intervenit în zona „Zănoaga-Table” din Masivul Montan Bucegi pentru sprijinirea unor persoane care, în timp ce se deplasau cu două autoturisme pe DJ 714, spre localitatea Moroeni au fost în imposibilitatea de a-şi mai continua deplasarea, din cauza neechipării corespunzătoare a autovehiculelor şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile.
În urma intervenţiei jandarmilor montani cei şapte turişti, doi din Republica Moldova şi cinci din judeţul Dâmboviţa, au fost sprijiniţi şi însoţiţi, în condiţii de siguranţă până în localitatea Moroeni, în prezent fiind în afara oricărui pericol.
Turiştii aflaţi în dificultate în zona Masivului Montan Bucegi pot apela cu încredere numerele de telefon 0749.058037/ 0749.034639 sau numărul unic de urgenţă „112” pentru a obţine sprijinul imediat al jandarmilor montani.
Totodată, pentru evitarea situaţiilor nedorite, Jandarmeria Montană recomandă cetăţenilor să ţină cont de următoarele:
– să se informeze asupra itinerar-iului propus, gradului de dificultate şi condiţiile climaterice locale şi să aibă autovehiculele echipate corespunzător;
– să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeţii;
– să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor, sac de dormit;
– să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu;
– să nu pornească pe un traseu după consumarea băuturilor alcoolice;
– să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro