TURISMUL DIN ROMÂNIA, PRIORITATEA PLANULUI DE ACŢIUNE SEPTEMBRIE-DECEMBRIE 2018

Ministerul Turismului a stabilit, în concordanţă cu planul de acţiune al Guvernului pentru perioada septembrie-decembrie 2018, mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii sectorului de turism din România. Printre aceste măsuri se numără aplicarea cotei de TVA de 5% pentru domenii precum: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping, serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea, activităţile sportive, recreative si distractive. Turismul va avea cea mai mică cotă a TVA dintre toate sectoarele economice.
De asemenea, o altă măsură care vine în întâmpinarea stimulării turismului din România dar şi cu efecte asupra sănătăţii populaţiei va fi deblocarea turismul balnear prin rede-venţe ZERO pentru apa geoter-mală şi apa minerală natural utilizată pentru consumul populaţiei la buvetele publice.
În plus, autorităţile locale şi societăţile comerciale vor putea accesa bani din fondul de investiţii, banii destinaţi special dezvoltării şi modernizării statiunilor balneare. Estimarea Guvernului pentru dezvoltarea turismului balnear prevede investiţii de minim 1 miliard de euro prin proiecte în următorii 10 ani. Sectorul turistic balnear avea nevoie urgent de aceste măsuri în contextul în care o treime dintre izvoarele termale şi minerale ale Europei sunt în ţara noastră.
Ministerul Turismului va definitiva Legea Turismului, actul normativ prin care vor fi stabilite liniile directoare de funcţionare a serviciilor în domeniul turismului, o lege care va avea ca principal scop promovarea României ca destinaţie turistică şi creşterea numărului de turişti autohtoni şi străini. Un prim pas, în acest sens a fost făcut prin memorandumul de descentralizare în sectorul de turism, care a fost deja adoptat de guvern, astfel autorităţile locale urmează să preia o parte dintre atribuţiile ministerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

80 de milioane de euro pentru dezvoltarea fermelor din zona montană

In această săptămână, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a deschi noi sesiuni de primire a proiectelor de investiţii, finanţate prin intermediul a trei submăsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Fondurile totale nerambursabile, disponibile solicitanţilor care doresc să obţină finanţare europeană, însumează 307,3 milioane […]