Transparentizarea procedurilor de intervenţie ale poliţiştilor şi jandarmilor

Centrul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Târgovişte a fost gazda unei conferinţe de presă susţinută de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, comisar şef de poliţie Zepişi Danil, împuternicit inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, colonel Matei Viorel – Dumitru, cms. şef Denis Pîrvu, adjunctul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, cms. şef Răducu Rizea, şeful Serviciului Rutier Dâmboviţa şi nu în ultimul rând, cms. şef Marius Liţă, şeful Serviciului Resurse Umane din cadrul IPJ Dâmboviţa. Tema principală a fost prezentarea proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, care conţine o serie de propuneri prin care se asigură transparentizarea procedurilor de intervenţie ale poliţiştilor şi jandarmilor.
De asemenea, au fost prezentate aspecte privind situaţia operativă înregistrată în primele 10 luni ale acestuia an, precum şi aspecte referitoare la admiterea în şcolile Ministerului Afacerilor Interne din ianuarie
2018. Comisarul şef de poliţie Zepişi Danil, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, a ţinut să puncteze că nevoia acestor schimbări legislative reprezintă răspunsul instituţional la o realitate socială, reflectată în creşterea numărului de agresiuni îndreptate împotriva poliţiştilor. Numai anul acesta 10 poliţişti dâmboviţeni au fost agresaţi. Şeful IPJ Dâmboviţa a ţinut să sublinieze că modificările legislative au ca scop principal asigurarea unui echilibru real între ceea ce înseamnă consolidarea autorităţii şi a protecţiei poliţistului şi drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, fapt pentru care în proiect sunt menţionate explicit drepturile cetăţenilor în timpul interacţiunilor acestora cu Poliţia.
„Prin proiectul de lege supus dezbaterii publice se stabileşte şi dreptul poliţistului de a solicita oricărei persoane care face obiectul unor măsuri poliţieneşti, să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să ţină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziţie inofensivă care exclude săvârşirea unei acţiuni violente.
Totodată se introduc trei noi infracţiuni pentru împiedicarea poliţistului să-şi exercite obligaţiile de serviciu (se întâmplă frecvent ca în timp ce poliţistul interacţionează cu o persoană în cadrul unei proceduri poliţieneşti, alte persoane de pe margine intervin şi obstrucţionează acţiunea poliţistului în aplicarea legii.
Aceste persoane vor putea fi sancţionate în registrul penal, pentru expresii ori gesturi jignitoare sau obscene adresate poliţistului şi pentru continuarea săvârşirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil (se întâmplă ca în cazul scandalurilor sau petrecerilor din blocuri sau din proximitatea imobilelor), poliţiştii să intervină la cererea vecinilor/locatarilor, iar măsura pe care o iau – avertisment sau amendă contravenţională – să fie ignorată după plecarea acestora de la faţa locului. Dacă acţiunea care a impus intervenţia poliţiştilor continuă, la o a doua sesizare a cetăţenilor trebuie să intervină o răspundere mai drastică, din sfera penală, faţă de cei care au provocat respectiva faptă”, a punctat cms. şef Danil Zepişi.
Propunerile legislative pentru modificarea şi
completarea Legii privind organizarea şi
funcţionarea Jandarmeriei Române Col. Viorel Matei, comandantul Jandarmeriei Dâmboviţa a vorbit depre propunerile legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române. Şeful Jandarmeriei Dâmboviţa a ţinut să sublinieze faptul că cea mai disputată prevedere din acest proiect de modificare este cea legată de dobândirea calitaţii de poliţie judiciară de către o parte din lucrătorii Jandarmeriei. Foarte clar şi răspicat, col. Viorel Matei a spus că prin acestă prevedere nu se inteţionează să se preia din atribuţiile altor instituţii, ci doar să se scurteze timpul pe care cetăţeanul îl petrece în faţa organelor de cercetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Implicarea tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani în viaţa comunităţii dâmboviţene

Sala Unirii a Consiliului Judeţean Dâmboviţa a găzduit conferinţa de presă organizată în parteneriat cu Asociaţia „Niloran” – în cadrul proiectului „Tineri dâmboviţeni pentru comunitate”. Proiectul pune accent pe educaţia non-formală, ce presupune sesiuni de training-uri pe tema implicării tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani în viaţa […]