Trafic rutier – în siguranţă, poliţia rutieră – la datorie!

I.B.

politiaIn perioada Sfintelor Sărbători de Paşti şi pe timpul acestora, traficul rutier va înregistra valori semnificative în special pe principalele drumuri naţionale şi judeţene. Astfel, poliţiştii de la rutieră, sprijiniţi de cei de la ordine publică, vor adopta o atitudine proactivă, intensificând acţiunile pentru combaterea indisciplinei rutiere. Poliţiştii vor fi prezenţi în stradă şi vor aplica cu fermitate legea faţă de cei care săvârşesc abateri prin care este pusă în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic. Vor fi utilizate autospecialele dotate cu echipamente de supraveghere video a traficului şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor. Poliţia rutieră atrage atenţia conducătorilor auto cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulaţie şi adoptarea unei conduite preventive, în vederea diminuării riscului producerii unor evenimente rutiere nedorite. Atragem atenţia asupra importanţei respectării regimului legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.
Poliţiştii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, să evite depăşirile riscante, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule, mai ales atunci când carosabilul este umed.
Inainte de a pleca la drum:
– Verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a frânei de serviciu, a celei de mână, a instalaţiilor de iluminare-semnalizare!
– Nu uitaţi triunghiurile reflectorizante şi trusa medicală de prim-ajutor!
– Discuţiile intense în timpul conducerii autovehiculului, vorbitul la telefonul mobil vă pot distrage atenţia în momente vitale.
– Folosiţi corect luminile pe timp de zi, de noapte sau ploaie abundentă!
– Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau vehicule!
– Oboseala la volan vă poate fi fatală! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.
– Centura de siguranţă salvează viaţa!
– Centura de siguranţă constituie un factor de primă importanţă în ceea ce priveşte configuraţia dinamicii accidentelor rutiere.
– Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie. Ataşaţi-vă centura de siguranţă înainte de plecarea la drum, vă poate salva viaţa în caz de accident!
– Conducerea unui autovehicul şi alcoolul sunt incompatibile!
– Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor. Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Inaugurare la Campusul Universitar

Alte două facultăţi ale Universităţii „Valahia”, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Facultatea de Ştiinţe Politice, Litere şi Comunicare, începând cu data de 9 mai 2016, îşi desfăşoară activitatea în Campusul Universitar, unde noile spaţii de învăţământ au fost amenajate şi dotate la cele mai înalte standarde de calitate, cuprinzând, pe […]