Published On: lun, aug. 5th, 2013

Tradiţii şi obiceiuri în luna lui Gustar

nichiduta.ro

berzeÎn tradiţia românească, luna a 8-a a calendarului gregorian este cunoscută şi sub denumirea de „gustar” deoarece în această perioadă se coc şi se gustă cele mai multe fructe. În popor, luna august se numea în unele părţi: August, Augustru, Măselariu, Gustar (gustatul ritual al boabelor de struguri), Secerar (luna secerişului) şi altele.
Până la 14 august, credincioşii ţin Postul Adormirii Maicii Domnului. Fiind o perioadă a anului încarcată cu numeroase şi importante activităţi economice ce se cereau a fi împlinite la timp şi cu mare rapiditate (secerişul, întreţinerea culturilor, coasa a doua a fânului), luna august are un număr relativ mic de sărbători (Ziua Ursului, Macaveii, Probejenie, Sântămarie Mare, Sântion de Toamnă).
La 1 august sărbătorim Scoaterea Sfintei Cruci, începutul Postului Adormirii Maicii Domnului şi Macaveii stupilor (Macabeii). Această zi este numită şi Macaveiul stupilor, pentru că este ultima zi în care se mai poate aduna mierea, care, culeasă azi, capătă virtuţi miraculoase de vindecare.
O altă denumire a zilei este Macaveiul ursului, acum începând perioada de împerechere a urşilor. În această zi se ţine post pentru ca vitele să fie ferite de urşi, dar şi de boli.
Pe 6 august este Schimbarea la faţă sau Probejenia cum i se mai spune de bătrâni. Sărbătoarea ortodoxă Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, pe Muntele Taborului, a fost suprapusă pe o sărbătoare, deja existentă în calendarul popular românesc, Probejenia. La Probejenie frunza codrului începe să-şi schimbe culoarea, de-acum iarba încetează să mai crească şi pleacă păsările migratoare.
De-acum se schimbă fructele, care până la această vreme fuseseră „veninoase”, apare „prima” dulceaţă a lor. Acum se gustă poama nouă din rodul viilor, spunându-se: „boaba nouă în gură veche”.
În unele zone se crede că berzele pleacă spre ţările calde, ducând rândunelele pe spate, iar oamenii ţin sărbătoarea pentru ca păsările să ajungă cu bine. Tradiţia spune că nu e bine să pleci acum în călătorie, pentru că s-ar putea să te rătăceşti. Din această zi oamenii nu se mai scaldă în apele râurilor, acestea începând să se răcească. În această zi se recoltează plante şi fructe de leac cu puteri vindecătoare: leuştean, avră-measă, usturoi, flori de muşeţel, alune.
Tot în această zi se fac observaţii meteorologice privitoare la toamna ce urmează. Se spune că cine se roagă azi să scape de o patimă (ex. Beţie), va fi vindecat.
La Probejenie este dezlegare la peşte şi struguri.
15 august – Sfânta Maria Mare în Panteonul românesc, Fecioara Maria este identificată în mai multe ipostaze: Sântămăria Mare (15 august), Sântămăria Mică (8 septembrie) cu sinonimele Maicii Precesta Mare şi Precesta Mică. Maica Precesta este numele popular al Fecioarei Maria, care are trăsăturile Zeiţei neolitice şi este invocată în momentele de cumpănă. Sântămăria Mare deschide o p5erioadă importantă a nunţilor (16 august -14 noiembrie), a târgurilor şi iarmaroacelor de toamnă, a praznicelor de pomenire a morţilor, dar şi a pomenilor date pentru cei vii.
Sântămăria Mare este cea mai îndrăgită divinitate feminină a Panteonului românesc, pe care fetele o invocă pentru grăbirea căsătoriei, femeile pentru uşurarea naşterii, păgubiţii pentru prinderea hoţilor, descântătoarele pentru vindecarea bolilor.
În satele noastre, acum se angajează pândarii pentru vii şi se spune că se „leagă” ciocul păsărilor pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. În aceastaăzi se celebrează şi Ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana marinarilor.
29 august – Tăierea capului Sf. loan. În această zi nu se mănâncă struguri şi nu se bea vin (fiind asociate cu sângele), pentru că amintesc de tăierea capului Sfântului loan. De asemenea, nu se mănâncă usturoi, ceapă, mere, pere, în general fructe şi legume rotunde, care seamană cu un cap. Nu se mănâncă nici varză, pentru că, pe varză i-a fost tăiat capul sfântului (sărbătoarea numindu-se şi „loan taie capul pe varză”). Tot din acelaşi motiv, nu se foloseşte nici cuţitul, alimentele fiind rupte cu mâna. Se ţine post, se mănâncă numai struguri sau se ajunează. Se spune despre copilul născut în această luna că: – va fi frumos, cu ochii mari, iubit de mai-marii lui, puţini la număr ca dânsul, aplecat la bună rânduială, la adevăr şi dreptate, cu bună înţelegere în viaţa sa.

eJobs

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro