Tradiţie şi excelenţă în cercetarea ştiinţifică la Universitatea „Valahia” din Târgovişte

La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc a IX-a ediţie a Simpozionului Cercetării, organizat de către Universitatea „Valahia” din Târgovişte.
Simpozionul este un eveniment deosebit de valoros, cu tradiţie, dar şi unul de referinţă pentru comunitatea ştiinţifică a universităţii târgoviştene. Acesta a reunit specialişti din toate domeniile, cercetători şi cadre didactice din cadrul universităţii, invitaţi de seamă. Evenimentul a avut mai multe obiective: analiza şi importanţa rezultatelor obţinute în urma cercetărilor, comparaţie între realizările trecute şi prezente, crearea unui spaţiu al dialogului şi al colaborării profesionale.
Rectorul Universităţii „Valahia” din Târgovişte, conf. univ. dr. Călin Dinu Oros, a marcat prin cuvântul său deschiderea oficială a simpozionului, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, căruia a ţinut să-i mulţumească pentru participare, pentru sprijinul acordat de-a şungul timpului, subliniindu-i competenţa ştiinţifică şi calităţile remarcabile de cercetător în domeniul Teologie şi studii religioase.
Călin Oros şi-a continuat discursul plecând de la motto-ul lui Descartes „Cogito, ergo sum” şi a avansat ideea ce surâde atât de mult comunităţii academice „Cercetăm, deci existăm”. De asemenea, a vorbit despre evoluţia, în timp, a cercetării ştiinţifice, pornind de la anul 2009 când nu existau astfel de raportări privind acest domeniu, când nu toată lumea înţelegea importanţa apariţiei într-o revistă iSl, până la momentul în care universitatea are un institut de cercetare, se fac rapoarte anuale, ba mai mult, aceste rezultate sunt prezentate în cadrul unui simpozion al cercetării, iar alte universităţi au preluat modelul sub diferite denumiri. Referindu-se la prezent, rectorul a vorbit despre internaţionalizare şi etapele ei, despre importanţa consorţiilor internaţionale şi despre ranking-ul universităţii.
În ceea ce priveşte viitorul, domnia sa a subliniat faptul că activitatea de cercetare trebuie să reprezinte o prioritate pentru întreg mediul academic târgoviştean. Un standard ridicat al cercetării duce la creşterea prestigiului universităţii.
Înaintea prezentării raportului, prorectorul universităţii, prof. univ. dr. ing. Gabriela Teodorescu, a mulţumit tuturor celor implicaţi în activitatea de cercetare şi care au contribuit la evoluţiile pozitive în domeniu.
Un moment de maximă importanţă l-a constituit decernarea Premiului Opera Omnia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon pentru activitatea sa în cercetare şi contribuţia adusă în cunoaşterea teologică. Cuvântul de Laudatio a fost rostit de către Gabriela Teodorescu, iar Călin Oros a împărtăşit cîteva gânduri legate de personalitatea Înaltpreasfinţiei Sale.
În cuvântul rostit, iPS Nifon şi-a exprimat recunoştinţa pentru premiul acordat, considerând că este deopotrivă adresat Bisericii şi reprezintă un omagiu înaintat cercetării în domeniul Teologie. Alocuţiunea susţinută cu acest prilej s-a referit la strânsa relaţie dintre credinţă şi cunoaştere – cercetare.
Simpozionul s-a încheiat cu o sesiune de comunicări ştiinţifice. Prin tematicile abordate, prezentările au acoperit diverse direcţii de cercetare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ziua Europeană Anti-Depresie

Direcţia de Sănătate Publică Dambovita marchează la data de 1 octombrie 2019, Ziua Europeană Anti-Depresie şi organizează Campania cu sloganul: „Împreună împotriva depresiei!” Tema campaniei din anul acesta a Zilei Europene Anti- Depresie este: „Conştientizarea şi managementul depresiei”. Campania are ca scop informarea şi conştienti-zareamedicilor de familie privind problematica depresiei […]