Tinerii fermieri au solicitat 582 milioane de euro pentru investiţii în exploataţii agricole

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a primit aproximativ 14.200 de solicitări de finanţare pentru instalarea tinerilor fermieri în mediul rural, în actualul exerciţiu financiar comunitar. Valoarea fondurilor europene nerambursabile solicitate prin submăsura 6.1 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este de peste 582 de milioane de euro. Până în prezent, AFIR a încheiat cu tinerii fermieri peste 11.000 de contracte de finanţare, în valoare de aproximativ 421 milioane de euro (inclusiv pentru proiecte preluate prin procedura de tranziţie din programarea 2007 – 2013).
„Sprijinul acordat pentru instalarea tinerilor fermieri ca şefi ai unei exploataţii agricole reprezintă una dintre cele mai accesate linii de finanţare din întregul Program. Mă bucur foarte mult că tinerii au solicitat finanţare pentru a demara o investiţie în mediul rural deoarece fără reînnoirea generaţiilor de agricultori nu vom putea realiza o dezvoltarea durabilă a agriculturii şi a zonei rurale din ţara noastră. Prin PNDR 2020, tinerii fermieri au avut la dispoziţie un buget de peste 426 de milioane de euro, din care AFIR a plătit mai mult de 338 de milioane de euro, până în prezent, sumă insuficientă raportată la nevoia de finanţare a tinerilor fermieri -AFIR a primit solicitări conforme de 582 de milioane de euro. Vom acorda o atenţie sporită acestei categorii de beneficiari şi după 2020 prin Planul Naţional Strategic” a precizat Adrian CHESNOIU, directorul general al AFIR.
Solicitările de finanţare depuse online de tinerii fermieri acoperă o varietate de ramuri agricole, cele mai multe fiind pentru sectorul vegetal. Astfel, din totalul cererilor de finanţare depuse, AFIR a primit 4.970 de solicitări pentru investiţii în horti-cultură, 2.790 de cereri pentru culturi de câmp, 1.530 de solicitări pentru culturi mixte, 1.525 de cereri pentru finanţarea de culturi şi pentru creşterea animalelor.
De asemenea, tinerii fermieri au solicitat sprijin pentru creşterea bovinelor pentru lapte prin 1.235 de proiecte, dar şi pentru 85 de ferme de creştere a bovinelor pentru carne. AFIR a mai primit 708 cereri de finanţare pentru investiţii în sectorul apicol, aproximativ 300 de solicitări pentru creşterea ovinelor şi a caprinelor şi 293 de cereri pentru a finanţa ferme mixte de animale. Cele mai puţine solicitări de finanţare primite prin sM 6.1 au fost pentru culturi permanente (arbuşti şi pomi fructiferi), respectiv 37, pentru păsări de curte, 13 cereri, iar pentru viticultură au fost depuse 12 solicitări de finanţare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

NUMĂRUL AUTORIZAŢIILOR DE CONSTRUIRE PENTRU CLĂDIRI REZIDENŢIALE, ÎN CREŞTERE CU 24,3%

După o periodă de regres, în perioada 1.1. – 31.VII.2018, în Dâmboviţa s-au eliberat 833 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 24,3% faţă de perioada 1.1. – 31.VII.2017. Acest trend s-a remarcat constant, aproape pentru fiecare lună în parte şi ar putea fi asociat cu creşterea salariilor. […]