Testele rapide de detecţie a antigenelor SARS Cov-2, la fel ca toate dispozitivele medicale, trebuie utilizate în conformitate cu instrucţiunile producătorilor

În România, testele rapide antigen sunt folosite în prezent pentru triajul simptomaticilor în unităţile de primiri urgenţe şi în compartimentele de primiri urgenţe, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar şi în siguranţă, aceste zone. Această decizie a fost adoptată conform recomandărilor OMS şi ECDC şi susţinută de Comisia de management clinic şi epidemiologic al infecţiei COVID a Ministerului Sănătăţii.
Pentru a creşte accesul populaţiei la diagnostic, Ministerul Sănătăţii încurajează extinderea utilizării acestui tip de testare, dar într-un cadru reglementat, în conformitate cu recomandările organismelor internaţionale OMS şi ECDC şi în beneficiul superior al persoanelor testate şi al populaţiei generale.
În acest context, la cererea ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii, ai ANMDM, INSP împreună cu reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor lucrează la adaptarea legislaţiei naţionale actuale, astfel încât comercializarea şi utilizarea testelor rapide antigen să se realizeze în condiţii adecvate. Noul demers legislativ va completa eventuale discontinuităţi ale legislaţiei actuale, atât pentru aceste teste, cât pentru alte dispozitive medicale, în cazul în care este necesar.
„A avut loc o primă întâlnire a experţilor pentru identificarea soluţiilor de utilizare a testelor rapide în afara UPU/CPU, într-un cadru reglementat şi adaptat. Testarea trebuie realizată în deplină siguranţă pentru persoana testată şi pentru ca să existe beneficiu pentru sănătatea publică, rezultatul trebuie raportat, monitorizat şi cuantificat”, a declarat ministrul Tătaru.
Conform recomandărilor ECDC, testele rapide antigen au o capacitate mai redusă de a identifica persoanele bolnave, comparativ cu testarea RT -PCR şi sunt recomandate pentru utilizare numai în anumite condiţii şi de către profesionişti. În mod particular aceste teste sunt destinate pentru a fi utilizate numai de către profesionişti, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei şi interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat. Dacă testele rapide nu sunt utilizate de către profesionişti, aşa cum producătorul menţionează în instrucţiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Începe procedura de achiziţii publice, pentru proiectare şi execuţie, la cel mai mare proiect de infrastructură de apă-canal din istoria judeţului

Ec. Adrian Dumitru, managerul general al Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa SA, a prezentat stadiul implementării celui mai mare proiect de infrastructură de apă şi canalizare din istoria judeţului, într-o conferinţă de presă la care au participat Cornel Ştefan, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, şi Cristian Stan, primarul Municipiului Târgovişte. Adrian […]