Teste în școli doar pentru săptămâna aceasta

0 0

Cele 6,5 milioane de teste anti-gen rapide pe bază de salivă au ajuns în școli și au fost date elevilor, iar o parte din ele sunt destinate angajaţilor din unitățile de învățământ. Aceste teste sunt suficiente pentru testarea din această săptămână, potrivit calculelor făcute pe baza numărului de elevi și de angajați din sistemul educațional.
În învățământ sunt 2.918.275 de elevi și copii de grădiniță, potrivit Ministerului Educației. Iar numărul total de „persoane încadrate în sistemul de învățământ preuniversitar” este de 292.872, potrivit aceleiași instituții.

Împreună înseamnă 3.211.147 de persoane.
Două teste pe săptămână pentru aceste persoane înseamnă că pentru săptămâna 6-10 decembrie este nevoie de 6.422.294 de teste de antigeni pe bază de salivă. Asta în condițiile în care au fost achiziționate și livrate, potrivit declarațiilor publice de până la acest moment, 6,5 milioane de teste. Cantitatea este suficientă pentru doar o săptămână.
Luni, 6 decembrie, a fost ziua în care, în cele mai multe dintre școlile românești, elevii au început să folosească, de două ori pe săptămână, teste rapide, proces care se poate desfășura, în funcție de decizia unităților de învățământ, acasă sau la clasă. Procedurile ar fi trebuit să înceapă de joia trecută, dar, ținând cont de minivacanța de 1 Decembrie, în cele mai multe cazuri joi și vineri abia au fost distribuite testele.
Nici jumătate din testele anunțate nu au fost potențial achiziționate
La Lotul 1 au câștigat 3 firme care împart între ele 9 milioane de teste în valoare totală de 80.450.000 lei, la Lotul 2 au câștigat 4 firme care vor distribui 11,1 milioane de teste de salivă în valoare totală de 113 milioane de lei și trei firme au câștigat Lotul 3, care numără în total 9,5 milioane de teste în valoare totală de 75 de milioane de lei.
Astfel, totalul numărului de teste care a fost adjudecat în achiziția ONAC, simplificată, și care ar putea ajunge în școli este de 29,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus inițial că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I. Calculul era făcut chiar de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pe 4 octombrie: „Avem 3,2 milioane de beneficiari, având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, înseamnă circa 3,2 milioane de beneficiari în sistemul de Educație, asta înseamnă 6,4 milioane de teste non-invazive necesare săptămânal și dacă vorbim de 11 săptămâni, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă”.
Cele 29,6 milioane de teste ajung pentru cei 2,91 milioane de elevi pentru circa 10 testări, adică maximum 5 săptămâni. Până la finalul acestui semestru au mai rămas fix 5 săptămâni, respectiv 4 pentru ciclul primar și pentru copiii de grădinițe. Calendarul nou al anului școlar poate fi consultat aici.Testele sunt cumpărate și livrate inspectoratelor școlare județene prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar apoi acestea ajung în școli prin inspectorate.
Amintim că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția era estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență și a durat 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Trei persoane, reținute de polițiști pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și profanare de morminte

În urma cercetărilor efectuate de polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Găești, au fost reținute pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, trei persoane cu vârste cuprinse între 24 și 40 de ani, bănuite de comiterea […]