Published On: lun, dec. 2nd, 2019

Tehnică nouă la ISU Dâmboviţa

A avut loc o conferinţă de presă la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I”, susţinută de col. Mihăiţă Păun, inspector-şef,lt. col. Alfred Hantăr, prim-adjunct al inspectorului-şef şi preşedintele CJ Dâmboviţa .Temele centrale ale conferinţei au fost: tehnica de intervenţie nou-primită de ISU „Basarab I” Dâmboviţa în trimestrul IV 2019; operaţionalizarea ambulanţei SMURD la Garda de Intervenţie Răcari; prezentarea lotului reprezentativ al ISU „Basarab I” Dâmboviţa, vicecampion naţional la descarcerarea din autovehicule. În trimestrul IV al acestui an, în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al Judeţului Dâmboviţa a intrat tehnică nouă de intervenţie. Prin intermediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), au venit patru ambulanţe SMURD tip B (4×4) – achiziţionate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 – regiunea Sud Muntenia, Proiectul „Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţele medicale -regiunea Sud”.
Ambulanţa SMURD tip B este destinată intervenţiei de urgenţă şi transportului medical asistat al pacienţilor. Ea poate fi, după caz, utilizată în acordarea primului ajutor calificat sau în acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Dotarea ambulanţei tip B este formată din echipamente şi materiale sanitare care includ, după caz, un defibrilator semiautomat sau un defibrilator manual şi medicamentele necesare resuscitării şi acordării asistenţei medicale de urgenţă. ISU Dâmboviţa a mai primit o tabără mobilă pentru persoane sinistrate/evacuate (în sistem containerizat) şi o bucătărie rulantă auto – achiziţionate prin intermediul Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Proiectul „Viziune 2020”.Tabăra mobilă, compusă din 3 containere identice şi o bucătărie rulantă auto, poate fi utilizată ca bază de operaţii, dar şi în situaţiile în care se impune dislocarea cât mai aproape de locul unui eveniment de amploare. Bucătăria rulantă auto poate asigura prepararea, în aproximativ trei ore, porţiile de mâncare pentru persoanele din tabără.În fiecare container sunt: 10 corturi destinate cazării persoanelor (suprafaţă de 25 mp), un cort care poate fi folosit ca bucătărie sau sală de mese cu o suprafaţă de 96 mp, 10 sisteme de climatizare, un sistem de iluminat, 67 paturi pliante, 67 saci de dormit, 10 seturi de mese cu bănci.Taberele de sinistraţi sunt facilităţi containerizate care pot asigura cazarea persoanelor afectate de diferite situaţii de urgenţă sau cazarea personalului propriu în misiuni speciale pentru perioade lungi de timp, dar şi facilităţi de asigurare a hrănirii pe o perioadă de mai multe săptămâni.O altă dotare vizează un autoturism Dacia Duster
Aceste programe se derulează de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, cu scopul de a creşte nivelul de siguranţă al populaţiei, prin dotarea tehnică eficientă şi modernă, pentru a asigura un răspuns mai bun în situaţii de urgenţă.
Prin intermediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa,pompierii dâmboviţeni au primit:
-5 motopompe transportabile – Honda WT30X (debit de 1210 l/min) Domeniu de utilizare: înlăturarea/diminuarea efectelor inundaţiilor şi/sau la alimentarea cu apă la incendiile de vegetaţie.
-5 motosuflante portabile de mare putere (2,8 kW/3,8 CP)
Domeniu de utilizare: stingerea incendiilor de vegetaţie şi de pădure, având ca efect micşorarea timpului de stingere şi diminuarea efectelor distructive. -platformă metalică (aluminiu) cu înălţime reglabilă (pentru autospeciala de descarcerare grea)
Domeniu de utilizare: pentru echipajele de intervenţie ce acţionează pe autospeciala de descarcerare grea la intervenţiile în caz de accidente, la autocamioane cu înălţime mare.
remorcă auto cu bazin de apă şi instalaţie specială de stingere a incendiilor Domeniu de utilizare: ca rezervă de apă pentru stingerea incendiilor de vegetaţie şi de pădure. Remorca se poate ataşa la autovehiculele Dacia Duster din dotarea inspectoratului sau la vehiculul UTV (special dotat cu instalaţie de stingere). Are în componenţă: bazin din polietilenă de 600L; motopompă Honda D25 cu racorduri rapide; sistem semirigid cu furtun tip D 25 mm, cu ţeavă de refulare mutifuncţională; furtune de absorbţie şi cuple rapide de prindere.
30 saci portabili cu apă pentru
pompieri, echipaţi cu pistol de
stropire
Domeniu de utilizare: stingerea incendiilor de vegetaţie şi de pădure
Caracteristici tehnice: volum-15 l apă; presiune de lucru 3-5 bar; jet de acţiune-max. 7 m; cort gonflabil cu instalaţie de climatizare (capacitate:10 persoane, suprafaţă: 40mp, două instalaţii portabile de aer condiţionat) Domeniu de utilizare: cazare personal intervenţie; funcţionare ca punct comandă şi conducere; depozitare bunuri necesare intervenţiei; complementar pentru Punct medical avansat – pe timpul misiunilor desfăşurate în zone izolate, atunci când apar situaţii de intervenţii la incendii, calamităţi, evacuare, victime multiple etc. echipament de protecţie pirotehnic (două veste de protecţie antischije şi două căşti de protecţie balistică cu vizor) Domeniu de utilizare: protecţia personalului pe timpul misiunilor pirotehnice Aceste echipamente au fost achiziţionate prin fonduri asigurate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, institiţie cu care avem o colaborare excelentă şi căreia îi mulţumim pentru sprijinul acordat, an de an, în activitatea de gestionare a situaţiilor de urgenţă şi, implicit, în asigurarea fondurilor necesare pentru dotarea cu unele echipamente şi tehnică necesară desfăşurării în condiţii optime a acţiunilor de intervenţie.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>