Published On: joi, oct. 11th, 2018

Taxa clawback, un balon de oxigen

nichiduta.ro

Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate destinat consumului de medicamente ar putea creşte cu valoarea inflaţiei cumulată din anul 2012 până în prezent. Este o primă măsură pe care autorităţile o propun producătorilor de medicamente în discuţiile despre contribuţia trimestrială (taxa clawback).
Sorina PINTEA, ministrul Sănătăţii, Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice şi preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu au discutat în cu producătorii de medicamente generice şi inovative.
„Este un prim pas. Discuţiile rămân deschise şi cred că această propunere venită din partea colegilor de la Finanţe poate fi cumulată în viitor şi cu alte măsuri, ca de exemplu calculul diferenţiat al taxei CB pentru medicamentele generice, astfel încât să evităm disfuncţionalităţile în aprovizionarea cu medicamente ieftine”, a declarat Sorina PINTEA, ministrul Sănătăţii.
„Mă interesează pacientul român şi nu privesc Sănătatea din pespectivă contabilă. Trebuie creat un cadru funcţional. Pentru a putea face o analiză bazată pe realitate avem nevoie de o comparaţie a consumului de medicamente şi a cheltuielilor aferente pe fiecare producător, diferenţiat pe generice şi inov-ative, astfel încât să putem face un audit al pieţei”, a spus ministrul Eugen Teodorovici. Reprezentanţii producătorilor au afirmat că autorităţile trebuie să evite suprareglementarea pieţei şi au fost de acord că măsura propusă de autorităţi este un balon de oxigen care vine în sprijinul lor, având în vedere că bugetul pentru medicamente nu a mai fost modificat de 5 ani.
Modificările privind taxa de clawback, corecţia preţurilor la medicamente care nu s-a mai realizat din anul 2015, precum şi promovarea listei de medicamente strategice, esenţiale în tratarea bolilor grave sunt principalele măsuri pe care Ministerul Sănătăţii le are în vedere pentru aprovizionarea pieţei cu medicamente.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro