Published On: mie, oct. 12th, 2016

Ţăranii – cu munca, şmecherii – cu profitul

nichiduta.ro

varza-lunguletuÎn pieţele agroalimentare, varza se vinde cu 1 leu kilogramul, iar în „aprozarele” de la parterul blocurilor, chiar mai scump. La Brezoaele, Slobozia Moară şi Lunguleţu, în schimb, aşa-zişii angrosişti, în realitate speculanţi care fen-tează cu uşurinţă o lege proastă, negociază, zilnic, sute de tone de varză, pornind şi de la 30 de bani pe kilogram. Se repetă istoria din fiecare an, când ţăranii, cei care muncesc pe rupte miile de hectare cultivate cu varză de toamnă se aleg doar cu truda. La 30 de bani kilogramul, abia dacă îşi acoperă cheltuielile cu plantatul, irigaţiile, tratamentele fitosanitare şi fertilizarea terenurilor. Profitul este pentru mulţi iluzoriu, la fel cum se întâmplă şi în iunie-iulie, cu cartofii, când aceiaşi speculanţi se îngraşă pe spinarea lor şi profitând de somnul şi „toleranţa” autorităţilor.
Oamenii sunt supăraţi pentru că nu toţi ţin la preţ, dar plătesc, şi reticenţa cu care privesc asocierea îi costă. Ignoră avantajele evidente pe care le-ar putea dobândi în cazul construirii în cooperative pe principii de piaţă, de subvenţii mai mari şi până la asigurarea desfacerii la preţuri rezonabile.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro