Sute de viroze şi patru cazuri de gripă în Dâmboviţa

In conformitate cu Metodologia de supraveghere a gripei, infecţiilor acute respiratorii şi a infecţiilor respiratorii acute severe, emisă de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa a implementat şi derulează supravegherea acestor tipuri de îmbolnăviri. În intervalul 1-13 ianuarie 2019, în urma centralizării datelor colectate de la furnizorii de servicii medicale, au fost diagnosticate 905 cazuri de îmbolnăviri prin afecţiuni respiratorii, din care 133 de cazuri internate.
De la începutul sezonului de supraveghere şi până la data de 14 ianuarie 2019, au fost confirmate de către laboratorul Institutului Cantacuzino Bucureşti, 4 cazuri de gripă sezonieră, din care 3 cazuri cu virus gripal A subtip H1pdm 09 şi un caz cu virus gripal A subtip H3. Toate cazurile de gripă au fost înregistrate la persoane adulte, trei domiciliate în mediul urban şi un caz din mediul rural, persoane neimunizate antigripal.
Situaţia privind gripa şi infecţiile virale ale căilor respiratorii superioare este sub supraveghere epidemiologică şi monitorizare permanentă, iar la acest moment, conform criteriilor de evaluare a formelor de manifestare, în judeţul nostru se desfăşoară o activitate gripală sporadică.
Gripa este o boală infecţioasă acută cu potenţial epidemic crescut, care se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferite obiecte contaminate cu secreţiile nazo-faringiene ale persoanei bolnave.
În acest context, pentru a evita îmbolnăvirea, facem următoarele recomandări:
– nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului; – mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun;
– se vor evita aglomeraţiile umane;
– se va evita contactul apropiat cu persoanele care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni respiratorii (febră, ochi congestionaţi, tuse, strănut);
– curăţaţi şi dezinfectaţi frecvent suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor.
Dacă o persoană prezintă semne de boală, se va izola de restul familiei şi se va prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.
Recomandăm imunoprofilaxia cu vaccinuri antigripale, dar numai după un consult medical şi numai prin intermediul unui cabinet de medicină de familie.
În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită a persoanelor cu risc mare de a contacta boala şi de a face complicaţii grave, au fost vaccinate 53424 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Avalanşă pe DJ 713 Dichiu Se ia în calcul măsura detonării pe porţiunile cu risc însemnat de avalanşă pe DJ 713-Dichiu

Zăpada depusă în strat gros în ultimele săptămâni, în zona montană dâmboviţeană, dar şi ninsoarea din ultimele ore, au început să facă probleme drumar-ilor şi salvamontiştilor, deja, pe DJ 713, în zona Dichiu, marţi de dimineaţă, s-a produs o avalanşă destul de mare care a surprins şi un utilaj de […]