SUTE DE PERSOANE, MAŞINI ŞI DOCUMENTE CĂUTATE, DEPISTATE DE POLIŢIŞTI ~I PARTENERII DIN STATELE SCHENGEN

Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 360 de persoane, 64 de autovehicule şi 39 de documente, ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.
În perioada 5 – 13 aprilie a.c., au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 305 persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională -Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Poliţiştii români au pus în aplicare 15 mandate europene de arestare, au depistat 101 persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 6 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen. De asemenea, de pe teritoriul României, au fost ridicate 23 de documente şi 2 certificate de înmatriculare şi au fost găsite 45 de autovehicule ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare.
Totodată, 55 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională -Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Dintre acestea, 15 erau urmărite de Poliţia Română, în baza unor mandate europene de arestare, alte 15 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 4 persoane erau semnalate dispărute de autorităţile române.
Totodată, partenerii străini au identificat pe teritoriul lor 14 documente şi 19 autovehicule, bunuri căutate de autorităţile române în vederea indisponibi-lizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.
România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010.
Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională -Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.
Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc.
Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.
S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.
România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.
De la data de 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România la fel ca şi în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Loturi de teren pentru tinerii din Răcari

Autorităţile din oraşul Racari au demarat programul de distribuire a unor loturi de teren pentru construirea de locuinţe, în baza Legii 15/2003 privind sprijinirea tinerilor. Conducerea Primăriei Răcari a identificat un teren de peste 5 hectare, situat în satul Ghimpaţi, zonă unde s-au distribuit primele 11 parcele pentru tineri. Pe […]