Status-ul de sănătate al României

Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat România stat liber de bruceloză bovină, în baza notificării făcute de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Bruceloza bovină reprezintă o boală infectocontagioasă, care afectează majoritar organele genitale şi se manifestă în principal prin avorturi şi tulburări de reproducţie. Bruceloza bovină are o foarte mare importanţa economică, pentru că pierderile pe care le cauzează pot fi foarte mari, prin avorturi, morbiditate perinatală, diminuarea producţiilor, valorificări neeconomice ale producţiilor, cheltuieli legate de asanare şi supraveghere, etc. Ultimul focar de boală a fost lichidat în anul 1969, iar supravegherea, prevenirea şi controlul se fac în conformitate cu Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 35/2016.
Pe lângă aspectele zootehnice, deosebit de mare este şi importanţa sanitară a bolii, fiind vorba de una dintre cele mai temute zoonoze şi, în acelaşi timp, una dintre cele mai periculoase boli profesionale. Cel mai frecvent, medicii veterinari contactează această boala cu ocazia diagnosticului de gestaţie, intervenţiilor la fătărilor distocice şi a tratamentului endometritelor.
Pentru ţările indemne, aşa cum este şi România, de cea mai mare

importanţă este păstrarea acestui statut, în special prin supravegherea strictă a importurilor de animale şi a statusului efectivelor proprii.
În urma unei excelente colaborări între serviciile veterinare şi fermieri, România este liberă de febră aftoasă, pestă bovină, bruceloză bovină, bruceloză ovină şi caprină. Status-ul de sănatate al ţării noastre se poate vizualiza accesând http://www.oie.int/self-declaration.
De asemenea, precizăm faptul că România este clasificată conform Deciziei 2007/453/CE, cu amendamentele ulterioare, ca ţară cu risc neglijabil pentru encefalopatie spongiformă bovină (ESB).
În acelaşi timp, Serviciul de Inspecţii pentru sănătatea plantelor şi animalelor, din cadrul Ministerului Agriculturii din Statele Unite ale Americii a recunoscut oficial statutul indemn al României pentru Gripa Aviară înalt Patogenă şi pentru Boala de Newcastle.
Ca urmare a faptului că România a fost recunoscută pe plan mondial, ca fiind liberă de mai multe boli în ultima perioadă, a fost creată o mare oportunitate pentru crescatorii de animale domestice şi de păsări, care vor putea derula operaţiuni de export animale vii către ţări terţe la costuri mult mai scăzute şi în perioade de timp mai reduse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Campania "Catalogul de furturi"

Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu reprezentaţi de la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dâmboviţa, au desfăşurat o activitate la Clubul Pensionarilor din municipiul Târgovişte, ce a avut ca scop prevenirea faptelor de violenţă şi a infracţiunilor contra patrimoniului.Astfel, au fost abordate subiecte cu privire la […]