Published On: mar, oct. 24th, 2017

Specialiştii implicaţi în proiecte de cercetare, dezvoltare şi inovare, beneficiază de majorări salariale

nichiduta.ro

Deputatul PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia a vorbit despre majorarea plafoanelor în baza cărora se calculează costurile salariale directe la contractele de finanţare încheiate din fonduri publice pentru activitatea de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică. Cercetarea şi inovarea reprezintă pentru orice stat care doreşte să se modernizeze obiective fundamentale. Prima măsură din Capitolul Cercetare-Dezvoltare al programului de guvernare -Finanţarea predictibilă şi substanţială a cercetării, ca principal motor al dezvoltării economice şi competitivităţii României prinde contur prin măsurile adoptate de Guvernul PSD.
Guvernul a aprobat majorarea plafoanelor în baza cărora se calculează costurile salariale directe la contractele de finanţare încheiate din fonduri publice pentru activitatea de cercetare ştiinţifică şi de dezvoltare tehnologică.
Nivelul maxim al acestor plafoane a fost stabilit astfel: – 50 euro/oră pentru activităţi care presupun nivel înalt al creativităţii şi/sau experienţă şi abilităţi de conducere/management. Se acordă pentru funcţiile/gradele profesionale de cercetător ştiinţific gradele l şi ll (CS I şi II), inginer de dezvoltare tehnologică gradele I şi II (IDT I şi II), profesor universitar, conferenţiar universitar, director, membru în echipa de management pe funcţiile definite în cererea de finanţare;
– 35 euro/oră pentru activităţi care presupun cunoaşterea aprofundată a metodelor de analiză şi sinteză, precum şi abilităţi de utilizare a acestora. Se acordă pentru funcţiile/gradele profesionale
de CS III, CS, IDT III, IDT, lector
universitar, asistent universitar, şef program/proiect, responsabil juridic/tehnic/achiziţii/financiar proiect;
– 25 euro/oră pentru activităţi care presupun cunoaşterea metodelor de analiză şi sinteză şi a metodologiilor cercetării, precum şi abilităţi de utilizare a acestora. Se acordă pentru funcţiile/gradele asistent cercetare, doctorand, masterand;
– 15 euro/oră pentru activităţi-suport. Se acordă pentru funcţiile/gradele profesionale de tehnician treptele I, II, III şi stagiar (TI, II, III, TS), student etc.
Pentru primele două categorii de activităţi se cer studii superioare, în timp ce ultima permite şi absolvirea doar de studii medii.
Sumele în lei reprezentând costurile salariale directe se stabilesc la data perfectării sau actualizării contractului, în funcţie de ultimul curs de schimb valutar leu-euro comunicat de BNR.
Aplicarea măsurilor propuse nu implică alocaţii bugetare suplimentare, întrucât plăţile se vor efectua în limita bugetelor programelor de cercetare atât pentru contractele în curs de derulare, cât şi pentru cele care urmează să fie lansate.
Actului normativ a fost necesar din mai multe motive:
– tratarea unitară a salarizării specialiştilor care activează în cadrul planurilor, programelor şi proiectelor CDI;
– scăderea diferenţelor salariale dintre cercetătorii români şi colegii lor din Uniunea Europeană pentru niveluri similare de competenţă;
– pentru implementarea obiectivelor Strategiei Naţionale de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014-2020 şi ale Programului de guvernare.
Efectele avute în vedere de Guvern sunt diminuarea fenomenului de „migrare a creierelor” către ţări cu o salarizare mai bună pentru cercetători, dar şi încurajarea tuturor companiilor care au ca obiect de activitate CDI să participe în competiţiile naţionale şi internaţionale pentru proiecte specifice, asigurându-se, astfel, creşterea competitivităţii economiei româneşti prin CDI”, a punctat deputatul PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia.
Potrivit deputatului Claudia Gilia, actul normativ permite tratarea unitară a salarizării specialiştilor care activează în cadrul planurilor, programelor şi proiectelor CDI, scăderea diferenţelor salariale dintre cercetătorii români şi colegii lor din Uniunea Europeană pentru niveluri similare de competenţă şi, nu în ultimul rând, implementarea obiectivelor Strategiei Naţionale de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014-2020 şi ale Programului de guvernare.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro