Specialiştii au anunţat debutul sezonului gripal

Conform raportărilor INSP, săptămâna trecută numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. În urma acestor date, specialiştii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni. Ne putem aştepta la o creştere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităţilor de sănătate publică locale să monitorizeze evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel judeţean. Inspectoratele şcolare, vor recomanda triajele epidemiologic zilnice în colectivităţi – şcoli, grădiniţe, creşe. DSP-urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală şi a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal.
De asemenea, specialiştii recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie. Ministrul Sănătăţii a făcut un apel şi către populaţie pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiştilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândiri virusului gripal:
– Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;
– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
– Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);
– Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
– Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mânuşi, halate) de către vizitatori si personalul medical;
– Continuarea vaccinării antigripale
În funcţie de situaţia epidemiolog-ică din fiecare zonă, unităţile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in secţiile cu risc crescut.
Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare faţă de 2018. Săptămâna trecută s-au înregistrat 1.155 cazuri de gripă clinică, faţă de 80 cazuri în 2018 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 10, dintre care 5 au fost înregistrate în ultima săptămână. Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea.
În acest sezon, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1.300.000 de doze si până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 vaccinuri se afla în cabinetele medicilor de familie, sau în stocul DSP.
Ministrul Sănătăţii a cerut o situaţie cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achizitionarii de noi vaccinuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

A pierdut controlul volanului şi a intrat într-un stâlp

Accident rutier grav în comuna dâmboviţeană Dărmăneşti, pe strada Olari. Un şofer în vârstă de 31 de ani a pierdut controlul volanului şi a intrat într-un stâlp. A fost nevoie de intervenţia pompierilor de la descarcerare pentru a fi scoase patru persoane rămase captive între fiarele contorsionate. Trei persoane au […]