Situaţia înregistrărilor pe portalul www.votstrainatate.ro până la data de 7 septembrie 2020

Mihai ROŞOIU

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, pentru alegerile parlamentare din acest an, până la data de 7 septembrie, ora 13:00, a fost depăşită borna de 3.000 (n.n. 3032) ale alegătorilor români din afara ţării care au optat pentru votul prin corespondenţă, în timp ce pentru votul la secţia de votare s-au înscris 1.059 de cetăţeni români din diaspora.
Reamintim că, potrivit legislaţiei în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare a demarat la data de 1 aprilie 2020 şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică în data de 21 septembrie 2020.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, recomandă tuturor concetăţenilor din diaspora să opteze pentru votul prin corespondenţă, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanţă, fără costuri şi fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluţia pandemiei de coro-navirus.
Pentru a veni în sprijinul românilor din afara ţării care doresc să se înregistreze pe portalul www.votstrainatate.ro, AEP revine cu următoarele precizări:

 1. Actul de identitate românesc utilizat la înregistrare trebuie să fie acceptat de legislaţia românească!
  Lista documentelor de identitate româneşti:
 • cartea de identitate;
 • cartea electronică de identitate;
 • cartea de identitate provizorie;
 • buletinul de identitate;
 • paşaportul diplomatic;
 • paşaportul diplomatic electronic;
 • paşaportul de serviciu;
 • paşaportul de serviciu electronic;
 • paşaportul simplu;
 • paşaportul simplu electronic;
 • paşaportul simplu temporar. ATENŢIE!
 1. Certificatul de naştere şi titlul de călătorie nu fac parte din categoria documentelor de identitate!
 2. Actul de identitate utilizat trebuie să fie valabil!
  Un act de identitate este în termenul de valabilitate dacă la momentul înregistrării nu este expirat.
 3. Numele şi prenumele trebuie să fie scrise întocmai ca în actul de identitate!
  Numele şi prenumele trebuie scrise corect, complet şi, în cazul mai multor

nume sau prenume, în ordinea în care acestea figurează în actul de identitate.

 1. Scanul documentelor ataşate trebuie să fie complet şi vizibil integral!
  Scanul documentelor ataşate, inclusiv fotografia şi data expirării actului de identitate, trebuie să fie complet, clar, lizibil, nepixelat.
 2. Documentul de şedere în străinătate trebuie să fie prevăzut în lista din Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627/2019!
 3. Chiar dacă în paşaport este menţionată ţara de domiciliu sau reşedinţă, este necesară transmiterea unuia dintre documentele care atestă şederea în străinătate, specific pentru fiecare ţară, conform Ordinul ministrului afacerior externe nr. 1627/2019, care poate fi accesat la următorul link: https://www.mae.ro/sites/default/files/file/o rdin_1627_din_2019_anexe.pdf.
  Toate informaţiile privind procedura de înscriere cu una dintre cele două opţiuni de vot sunt disponibile pe portalul www.votstrainatate.rola următoarele linkuri:
  https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/Preze ntareVotCorespondenta https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/Preze ntareVotSectie
  Întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare şi înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@vot-strainatate.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Expoziţia privind managementul investiţiilor (IME), la Frankfurt

În perioada 7 – 11 septembrie 2020, o delegaţie a Consiliului Judeţean Dâmboviţa participă la „Expoziţia privind managementul investiţiilor (IME)”, la Frankfurt pe Main (Germania), manifestare ce are structură dublă – de conferinţă şi expoziţie – şi care se află, în acest an, la a 5-a ediţie. Din delegaţia Consiliului […]