Siguranţa cetăţeanului este prioritate zero pentru poliţişti

I.B.

danil zepisiLa sediul Centrului de Prevenire a Criminalităţii a avut loc o conferinţă de presă ocazionată de lansarea a trei proiecte de prevenire a criminalităţii la nivel judeţean. Proiectele vor fi derulate de structura de prevenire a criminalităţii, în cursul anului 2015, în colaborare cu o serie de parteneri. Scopul activităţilor constă în prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi vic-timizării minorilor, reducerea infracţiunilor de lovire şi alte violenţe sau acelor contra patrimoniului. Se pune accent pe prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a violenţei în mediul şcolar. Şcolile din România se situează pe locul doi, într-un clasament care cuprinde 37 de ţări, în ceea ce priveşte violenţa. Potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi citat de Asociaţia „Salvaţi Copiii” România, peste 70% dintre elevii români recunosc faptul că le este teamă de comportamentul agresiv al colegilor. Delincvenţa juvenilă este o realitate dureroasă a zilelor noastre care, din nefericire, cunoaşte din nou, începând din 2004, o semnificativă creştere, dar şi o diversificare din punctul de vedere al tipurilor de infracţiuni. Dincolo de imaginea rece, cutremurătoare, oferită de cifrele unor statistici şi de studii de specialitate, se conturează o adevărată dramă socială care, în mod paradoxal, îşi are rădăcinile, de cele mai multe ori, în instituţia familiei. În faţa acestui fenomen în plină dezvoltare se pune firesc întrebarea: Care sunt factorii care determină comportamentul antisocial al unor copii? Infracţionalitatea apare în orice mediu social, chiar şi într-unul superior din punct de vedere etic. Iar factorii care determină un comportament antisocial sunt multipli: ereditatea, cadrul familial, inteligenţa, mediul de contact, sărăcia şi inegalitatea socială, factorii de ordin psihologic. Unii delincvenţi prezintă nativ tendinţe antisociale, care se manifestă devreme prin acte de brutalitate, nesupunere, furt, perversiuni. Putem spune despre aceştia că sunt victimele propriei constituţii psihice. Aceştia ajung de timpuriu în conflict cu legea şi dintre ei se recrutează cel mai mare procent de recidivişti. Fără îndoială, familia are un impact definitoriu asupra delincvenţei. Din nefericire, cea mai afectată funcţie a familiei, în condiţiile modernizării şi secularizării, este cea educativă.
Ghetoizarea cartierelor, şcoala, mass-media şi delincvenţa
Studii coroborate ale criminologilor, psihologilor şi psihiatrilor scot în evidenţă faptul că mediul şcolar este un alt factor determinant al delincvenţei minorilor. Chiar dacă idealul educativ este atins într-o proporţie fericită de majoritatea copiilor, există totuşi un procent de minori (şi statisticile prezentate o dovedesc) care nu reuşesc să se adapteze mediului şcolar, abandonând din diverse motive (lipsuri materiale, fuga de acasă, incapacitatea de a învăţa etc.) cursurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

TRAGEDIE LA PUCIOASA. Fetiţă de 7 ani s-a înecat in râul Ialomiţa

O nenorocire s-a abătut asupra unei familii din cartierul Pucioasa Sat. O fetiţă în vârstă de şapte ani, s-a înecat în râul Ialomiţa, după ce a căzut accidental în apă, în timp ce se juca pe mal împreună cu fratelei ei, de 7 ani şi un vecin de 8 ani. […]