Sfântul Ilie şi legenda carului de foc cu care se plimbă pe cer Tradiţii şi obiceiuri de 20 iulie

Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte – azi, 20 iulie – ridicarea la cer a Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Ilie este unul dintre cei mai importanţi prooroci ai Vechiului Testament. El este celebrat ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă. Sfântul Ilie este cinstit de creştini, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă. Totodată, el este săbătorit şi ca ca divinitate populară a Soarelui şi a focului.
Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea lui Isus Hristos, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria. Potrivit tradiţiei, Sovac a văzut – la naşterea lui Ilie -oameni îmbrăcaţi în veşminte albe care îl înveleau pe fiul său în haine de foc şi îi dădeau să mănânce o flacără. Preoţii templului din Ierusalim au interpretat respectiva vedenie şi au considerând că Ilie a fost ales chiar de Dumnezeu pentru această slujire profetică. În perioada sa pământeană, Ilie a săvârşit şi păcate, cel mai mare fiind chiar… uciderea părinţilor săi, la îndemnul Satanei. Dumnezeu l-a iertat, totuşi, trecându-l în rândul sfinţilor şi urcându-l la cer într-o trăsură cu roţi de foc trasă de cai albi înaripaţi.
20 iulie – sărbătoarea Sfanţului Ilie
Sfântul Ilie este pomenit în data de 20 iulie în fiecare an. În această zi, peste 150.000 de români îşi sărbătoresc onomastica. Cei care poartă numele de Ilie, Iliuţă, Ileana sau Ilinca vor primi urări de „La multi ani!”, cu ocazia onomasticii. În tradiţia populară, există credinţa că atunci când plouă Ilie se plimbă pe cer cu carul său de foc şi că deţine puterea de a opri sau a face să se reverse ploaia. În popor se spune că Sfântul Ilie este cel care provoacă tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile, hotărăşte unde şi când să bată grindina.
În tradiţia populară, Sf. Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat. Biserica Ortodoxă îi aduce multă cinstire, pentru că este pomenit ca mare bărbat şi erou al credinţei. Fiii Bisericii Ortodoxe Române au o evlavie profundă pentru acest sfânt făcător de minuni. Există tradiţii populare diferite din toate zonele geografice ale Românei, încât unitatea este cinstea deosebită care i se cuvine profetului Ilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ATENŢIE! Tot mai mulţi indivizi pornesc cu maşinile pe drumurile din Dâmboviţa, fără a deţine un permis de conducere

Poliţiştii din cadrul Biroului Rutier au oprit, pe raza municipiului Târgovişte, un ansamblu de vehicule, condus de un bărbat de 29 de ani, din Drăgeşti-Pământeni.În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au descoperit că cel în cauză nu posedă permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus.În cauză, a […]