Published On: lun, oct. 23rd, 2017

Seminar dedicat împlinirii a 140 de ani de la evenimentul istoric – Războiul de Independenţă

nichiduta.ro

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a participat la seminarul organizat de Universitatea „Valahia” din Târgovişte, dedicat împlinirii a 140 de ani de la evenimentul istoric -Războiul de Independenţă.
Alături de rectorul Universităţii „Valahia”, conf. univ. dr. Călin D. Oros şi prof. univ. dr. Gabriela Teodorescu, prorector cercetare şi creaţie universitară, evenimentul s-a bucurat de prezenţa Ambasadorului Bosniei Herzegovina în România, Excelenţa Sa Mile Vasic, a consilierului Ambasadei Bulgariei, Ivor Stoianov, a primarului Municipiului Târgovişte, Cristian Daniel Stan, specialişti în domeniul istoriei şi numeroşi studenţi.
Cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a salutat prezenţa invitaţilor la seminar şi a făcut referire la rolul istoric al judeţului Dâmboviţa şi al oraşului Târgovişte în procesul de obţinere a Independenţei de stat:”Sunt onorat să particip astăzi la acest seminar dedicat împlinirii a 140 de ani de la evenimentul istoric de o importanţă covârşitoare pentru istoria neamului românesc – Războiul de Independenţă.
Salut prezenţa la Târgovişte a distinşilor oaspeţi şi felicit conducerea Universităţii Valahia pentru organizarea acestui seminar. Consider că este un lucru extraordinar că acest eveniment, dedicat unei părţi importante a istoriei are loc la Târgovişte, locul care, timp de mai bine de 300 de ani, a fost capitala provinciei istorice Ţara Românească, locul unde au domnit 33 de voievozi, care au vegheat la păstrarea fiinţei naţionale.
Nu o să intru în detalii istorice amănunţite care, cu siguranţă, ne vor fi reliefate cel mai bine, în cadrul acestui seminar, de către specialiştii în domeniul istoriei, dar vreau să precizez rolul istoric al judeţului Dâmboviţa şi al oraşului Târgovişte în procesul de obţinere a Independenţei de stat.
Dobândirea Independenţei de stat în urma războiului antiotoman din anii 1877-1878 nu a reprezentat doar un eveniment politic singular, ci a însemnat încununarea unui proces lung şi anevoios, cu rădăcini adânci în istoria românilor.
În cadrul acestui proces de neatârnare politică, este notabilă şi bine documentată istoric contribuţia judeţului Dâmboviţa şi a oraşului Târgovişte. Cele patru secole delupte pentru dobândirea, păstrarea şi recâştigarea independenţei, în care adversarul cel mai de temut a fost Imperiul otoman, au imprimat Târgoviştei moderne statutul de simbol al luptei pentru neatârnare. Încă din timpul domniei lui Al. I. Cuza, datorită acestui prestigiu, justificat în totalitate de propria sa istorie, la Târgovişte a luat fiinţă prima Fonderie (fabrică de armament) a Principatelor
Unite.
Revenind la Evul Mediu, de a cărui istorie ne simţim mai apropiaţi, căci în bună măsură ea a fost scrisă în Târgovişte, iată că între lupta de la Rovine şi cele de la Griviţa, Plevna şi Rahova există, totuşi, o legătură. Anul viitor, în 2018, România comemorează 600 de ani de la moartea lui Mircea cel Bătrân, unul dintre stâlpii luptei antiotomane româneşti şi europene.
Pentru noi, dâmboviţenii şi pentru Târgovişte, în mod special, este un moment deosebit, căci acum 600 de ani, oraşul de pe malul Ialomiţei devenea, oficial, singura capitală a Ţării Româneşti.
De asemenea, în contextul aniversării anul viitor a 100 de ani de la Unirea Basarabiei şi a Bucovinei cu România, consider că istoria ne-a dovedit că pentru o Românie demnă, puternică şi europeană, trebuie să credem cu tărie în destinul nostru şi trebuie să ne respectăm înaintaşii şi valorile naţionale.
În încheiere, urez mult succes celor care urmează să susţineţi lucrări în cadrul acestui seminar şi vă mulţumesc tuturor pentru că aţi marcat acest moment important – Proclamarea Independenţei României, unul dintre momentele cruciale ale istoriei noastre, care a precedat în timp Marea Unire de la 1 Decembrie1918. Vă mulţumesc!”.
Evenimentul s-a încheiat pe 21 octombrie, cu o sesiune ştiinţifică, în cadrul căreia vor fi prezentate o serie de lucrări dedicate evenimentului istoric, dintre care amintim – lucrarea susţinută de prof. dr. Radu Cârciumaru „Lupta pentru independenţă a ţărilor române în evul mediu: un mit istoriografic sau o realitate istorică?” şi a lect. univ. dr. Laura Oncescu – „Diplomaţia italiană şi România în contextul crizei orientale (1875-1877)”.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro