Selecţie în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele şi concursurile naţionale (CPEECN)

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat pe 17 septembrie, prin Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), apelul de selecţie destinat cadrelor didactice care doresc să facă parte din Corpul de profesori evaluatori pentru examenele şi concursurile naţionale
(CPEECN).
CPEECN se constituie ca grup de profesori, organizaţi pe discipline de examen/concurs, care îndeplinesc criteriile stabilite la nivel naţional şi urmează să evalueze, într-o manieră unitară şi eficientă, lucrările elevilor/cadrelor didactice din cadrul examenelor naţionale (evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a, bacalaureat, definitivare în învăţământ şi concursul naţional de ocupare a posturilor didactice – titularizare).
CPEECN are rolul de a funcţiona ca o comunitate de învăţare şi de a se dezvolta ca organism subordonat inspectoratelor şcolare judeţene/ Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Procesul de selecţie a candidaţilor se desfăşoară în perioada 21 septembrie – 1 decembrie 2020.
Prima etapă (21 – 30 septembrie 2020) este alocată înscrierii şi încărcării dosarelor de înscriere pe platforma informatică dedicată.
Pentru a obţine calitatea de membri ai CPEECN, se pot înscrie cadrele didactice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au desfăşurat activităţi de predare-învăţare-evaluare, în ultimii trei ani şcolari încheiaţi, în învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal;
b) au gradul didactic I, II sau titlul ştiinţific de doctor în specialitate;
c) au experienţă de organizare şi participare la evaluări, în cadrul examenelor şi concursurilor naţionale/internaţionale.
Ulterior, în etapa a Il-a (1 – 15 octombrie), va avea loc verificarea dosarelor de înscriere, etapă urmată de verificarea competenţelor de evaluare şi selecţia cadrelor didactice care doresc să devină membri (16 octombrie – 1 decembrie).

Cadrele didactice selectate dobândesc calitatea de membri ai CPEECN după parcurgerea şi absolvirea programului de formare, acreditat de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi asigurat de către CNPEE, în parteneriat cu toate casele corpului didactic. Programul de formare este prevăzut a se desfăşura între 2 decembrie 2020 şi 15 martie 2021.
Membrii CPEECN sunt cadre didactice care îşi desfăşoară activitatea de predare-învăţare-evaluare atât în mediul urban, cât şi în cel rural, în unităţile de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial, respectiv liceal – filierele teoretică, vocaţională şi tehnologică.
Atribuţiile de bază ale CPEECN sunt:
a) evaluarea lucrărilor elevilor/cadrelor didactice, din cadrul examenelor naţionale, pe fiecare disciplină de examen/concurs – evaluare centrată pe competenţe, cu respectarea principiilor calităţii şi echităţii;
b) antrenarea şi susţinerea profesorilor de la clasă, prin activităţi de mentorat, în vederea pregătirii eficiente a elevilor pentru susţinerea evaluărilor şi examenelor/concursurilor naţionale. În activităţile de sprijin vor fi utilizate metode şi strategii care să îmbunătăţească implicarea şi motivaţia elevilor pentru participare în condiţii de performanţă şcolară;
c) realizarea unui raport de activitate/disciplină de învăţământ, cu evidenţierea aspectelor pozitive şi a celor care necesită îmbunătăţiri, respectiv înaintarea acestuia către ISJ/ISMB în termen de o săptămână de la finalizarea fiecărei sesiuni a examenelor naţionale.
Calitatea de membru CPEECN presupune răspunderea profesională în ceea ce priveşte corectitudinea şi calitatea activităţii de evaluare.
Membrii CPEECN care desfăşoară activităţi de evaluare vor încheia contracte de furnizare de servicii cu unitatea de învăţământ în cadrul căreia este organizat centrul de evaluare. Plata acestora se realizează în baza contractului încheiat şi în temeiul dispoziţiilor ordinului de ministru care reglementează plata profesorilor evaluatori, emis anual.
În acelaşi timp, cadrele didactice din CPEECN care desfăşoară activităţi de evaluare primesc, în cadrul fişei de evaluare pentru obţinerea gradaţiei de merit, un punctaj defalcat pentru calitatea de membru CPEECN, respectiv, pentru desfăşurarea activităţilor de evaluare în fiecare sesiune a examenelor naţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

S-au ales cu dosar penal pentru conducerea unui vehicul având permisul de conducere anulat şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului

Politiştii au oprit pentru control, pe raza localităţii Gura Ocniţei, un autoturism condus de un bărbat de 27 de ani, din localitate.În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constat că acesta are dreptul de a conduce anulat.În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe […]