SEISM 2018. A doua zi a exerciţiului ce simulează un cutremur de 7,5 pe Richter în România

„SEISM 2018” este exerciţiul prin care autorităţile au declanşat, sâmbătă, 13 octombrie 2018, o simulare de cutremur în România. Este cea mai amplă simulare de intervenţie în caz de seism major care are loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii. Se va desfăşura pe parcursul a cinci zile şi va viza mai multe oraşe din ţară, dar pleacă de la premisa că Bucureştiul este afectat în cea mai mare măsură de un cutremur de 7,5 pe Richter care se produce în zona seismică Vrancea.
Au fost alertate toate unităţile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din ţară se deplasează spre Capitală.
La Ciolpani a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.
Scenariul presupune întreruperea temporară a căilor de comunicaţie, dar nu şi a alimentării cu energie electrică şi gaze, ceea ce se poate întâmpla în cazul unui seism real de o asemenea magnitudine.
A început şi exerciţiul internaţional EU ModEX 2018
Exerciţiul internaţional EU ModEX 2018 a început duminică seara, de la ora 20:00, în completarea exerciţiului naţional Seism 2018. Se va desfăşura în diferite puncte din zona Bucureştiului şi va fi axat pe coordonarea şi colaborarea modulelor medicale. Datorită numărului mare de echipe şi participanţi, este cel mai amplu şi cel mai complex exerciţiu medical, pe module, din cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă.
Acesta este al V-lea şi ultimul exerciţiu realizat de un consorţiu format din zece parteneri pe protecţie civilă din cadrul ciclului MODEX 8 20172018, lot 3.
Consorţiul a fost contractat de către Comisia Europeană pentru a proiecta, planifica, desfăşura şi autoevalua exerciţii de căutare-salvare urbană medie/dificilă USAR, în condiţiile CBRN (chimice, biologice, radio-logice, nucleare), de asigurare a asistenţei medicale prin punerea la dispoziţie a unor posturi medicale avansate – cu sau fără posibilităţi de realizare a intervenţiilor chirurgicale – a unor spitale modulare, a asistenţei şi suportului tehnic, a unor spitale de campanie, a unor echipe de protecţie civilă a Uniunii, arată sursa citată.
Această ediţie a MODEX este găzduită de Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, cu sprijinul tuturor structurilor aflate în componenţa Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă (SNMSU) şi va avea loc în diferite locaţii din zona Bucureştiului.
În acest exerciţiu sunt implicaţi observatori şi participanţi din următoarele ţări membre ale mecanismului: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Norvegia, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.
Duminică seara, la Centrul Naţional pentru Conducerea şi Coordonarea Intervenţiei de la Ciolpani a avut loc şedinţa operativă cu echipa de protecţie civilă din cadrul Uniunii Europene, sosită în România pentru a acorda sprijin de specialitate.
Exerciţiul Seism 2018 îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.
Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti -Alexandria – Sofia şi Iaşi -Chişinău.
O replică de magnitudine 5,8 pe Richter a cutremurului iniţial simulat în cadrul exerciţiului Seism 2018 s-a produs, duminică, echipele pornind în teren pentru a evalua situaţia. În urma replicii, Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) a solicitat suplimentarea forţelor din Bucureşti cu echipe de căutare-salvare (inclusiv alpinişti) din judeţele Vrancea, Braşov, Constanţa, Călăraşi, Buzău, Argeş. Forţele se vor prezenta în bazele de operaţii, urmând a fi direcţionate în zonele afectate de replica seismului.
Potrivit MAI, până duminică seară, conform scenariului exerciţiului Seism 2018,s-au înregistrat peste 3.000 de persoane decedate, peste 5.000 de persoane rănite, aproximativ 40.000 de persoane fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă.
De asemenea, au fost afectate peste 3.900 de clădiri (380 distruse total, 1.400 distruse parţial, iar 2.200 sunt improprii pentru locuit).
În plus, cinci spitale din Bucureşti au fost distruse de cutremur, 22 de spitale au fost distruse parţial, iar opt au fost avariate, însă au rămas funcţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

EXERCIŢIU INTERNATIONAL DE INTERVENŢIE, ORGANIZAT ÎN ROMÂNIA

Poliţia Română, prin Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, şi Jandarmeria Română au organizat, un exerciţiu internaţional. Acesta s-a desfăşurat fără evenimente deosebite şi a vizat verificarea modului în care poliţiştii şi jandarmii din unităţile speciale de intervenţie naţionale şi europene intervin pentru gestionarea unei situaţii de criză trans-frontalieră, privind […]