Se înfiinţează structurile teritoriale judeţene ale Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate

S-a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului un proiect de Hotărâre care prevede înfiinţarea structurilor teritoriale judeţene ale Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Cele 41 de structuri se vor organiza la nivel de servicii fără personalitate juridică şi vor avea rol de administrare a ariilor naturale protejate. Astfel, de la data înfiinţării structurilor teritoriale ale ANANP, atribuţiile custozilor ariilor naturale protejate vor fi preluate de către acestea. În România există 1.572 de arii naturale protejate (peste 23% din suprafaţa ţării), din care 1.066 arii naturale protejate ce necesită custodie. În prezent, ariile naturale protejate care nu necesită structuri de administrare sunt atribuite în custodie unui număr de 142 de entităţi pentru un număr de 260 custodii (ONG-uri, societăţi comerciale, instituţii de învăţământ, cercetare etc.). „Până în acest an, România era singura ţară din Europa care îşi administra ariile protejate prin intermediul unor entităţi neguvernamentale şi nu aşa cum este normal, printr-o autoritate a statului. Prin înfiinţarea structurilor teritoriale ale ANANP vom pune practic ordine în acest sistem şi ne vom asigura că statul român, prin instituţiile sale, îşi asumă aplicarea unitară a legislaţiei de mediu pe întreg teritoriul României. Astfel vor dispărea toate sincopele, cazurile de proiecte blocate, de avize eliberate cu întârziere, de avize neconforme cu legislaţia în vigoare, sau de interpretări excesive şi neunitare ale legislaţiei”, a declarat Graţiela GAVRILESCU, viceprim-ministru şi ministrul Mediului.
Noile structuri teritoriale din cadrul ANANP vor avea atribuţii şi în ceea ce priveşte refacerea a peste 2.000 ha de ecosisteme degradate şi îmbunătăţirea stadiului de conservare a 60.000 ha teren aflat în arii naturale protejate, în acest scop existând linii de finanţare din fonduri europene prin intermediul POIM şi POCA. Pentru atingerea acestor obiective, structurile teritoriale vor avea capacitatea administrativă de elaborare şi management al proiectelor şi vor încheia partener-iate cu alte autorităţi, instituţii şi ONG-uri, astfel încât administrarea ariilor naturale protejate să fie cât mai eficientă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat Metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat

Ministerul Educaţiei Naţionale a reglementat – prin ordin -metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat. De asemenea, prin intermediul acestui document, au fost stabilite sistemele de criterii, standarde şi indicatori de performanţă utilizaţi în acreditarea şi evaluarea periodicăatât a domeniilor de studii universitare de doctorat, cât şi a şcolilor […]