Se fac eforturi privind continuitatea în aprovizionarea cu vaccinuri

Începând cu data de 31 mai 2018, a început livrarea către direcţiile de sănătate publică a 410 000 de doze de vaccin ROR pentru imunizarea copiilor eligibili la vaccinare, dar şi a celor restanţi, conform calendarului transmis de către furnizorul de vaccin la Ministerul Sănătăţii. De asemenea, joi s-a încheiat procesul de livrare a celor 198 000 de doze de vaccin hepatitic B, care se utilizează în maternităţi pentru imunizarea nou-născuţilor. Până la sfârşitul lunii iunie, direcţiile de sănătate publică vor primi 225 000 de doze de vaccin hexavalent pentru a fi distribuite medicilor de familie. De asemenea, următoarea tranşă de livrare a vaccinului DTPa este preconizată în a doua parte a acestui an, astfel încât să asigure continuitate în aprovizionare cu acest tip de vaccin la nivel naţional. În cazurile copiilor în care nu a fost respectat Calendarul Naţional de Vaccinare, conducerea Ministerului Sănătăţii este preocupată ca aceştia să fie recuperaţi, astfel încât să ajungă la schema de imunizare completă. În această vară, Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu OMS şi UNICEF, intenţionează să realizeze o campanie de creştere a gradului de vaccinare ROR în comunităţile vulnerabile. Precizăm că raportarea stocurilor de vaccinuri existente în cabinetele medicilor de familie se realizează lunar către Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene şi a Municipiului Bucureşti, astfel încât până la data de 15 a fiecărei luni, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile are situaţia stocurilor la nivel naţional pentru luna anterioară, conform prevederilor OMS nr. 377/2017. Astfel, conform ultimei raportări lunare a CNSCBT, la data de 30.04.2018 situaţia stocurilor de vaccinuri la nivel naţional era următoarea: Hepatitic B – 11.696 doze, ROR – 56.413 doze, Hexavalent – 61359, DTPa- 40.969 doze.
De asemenea, la nivelul Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică au la dispoziţie o platformă online unde raportează săptămânal stocurile de vaccinuri aflate în depozitele DSP judeţene. Această raportare nu cuprinde numărul de doze de vaccin aflate la medicii de familie şi este utilizată de către reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică pentru a identifica posibilitatea de relocare a stocurilor, atunci când este necesară.
La data de 6.06.2018, situaţia stocurilor raportate prin platforma online era următoarea:
– 34.538 doze Vaccin Hepatitic B,
– 2241doze ROR,
– 6081 doze Hexavalent,
– 3.568 doze DTPa.
Menţionăm că, în medie, în fiecare lună sunt vaccinaţi ROR aproximativ 30 000 de copii, astfel încât din cele 56.413 doze de vaccin existente în stoc la data de 30 aprilie 2018, estimăm că astăzi mai există în cabinetele medicilor de familie aproximativ 20 000 de doze, la care se adaugă cele 2241 de doze raportate de DSP-uri pe platforma online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ALEGE VIAJA! Respectă regulile de circulaţie!

În ultimele 48 de ore, pe raza judeţului Dâmboviţa s-au produs trei accidente de circulaţie, soldate cu vătămarea corporală uşoară a trei persoane. Din verificări a reieşit că un eveniment s-a produs ca urmare a neasigurării la schimbarea direcţiei de deplasare şi unul pe fondul depăşirii neregulamentare. De asemenea, un […]