Published On: mar, iul. 9th, 2013

SCRISOARE DESCHISĂ

nichiduta.ro

În urmă cu 2 ani m-am întâlnit cu o cunoştinţă mai veche, pe care nu o mai văzusem de ani mulţi.
Revederea a fost scurtă şi concretă. M-a rugat dacă pot să o ajut să reintre în circuitul fotbalistic, deoarece este pensionar şi ar dori să antreneze la orice nivel.
I-am spus că dacă se va ivi o asemenea posibilitate, voi încerca să-l recomand. Numai că va trebui să se „recalifice”, dat fiind faptul că dânsul are carnet de antrenor de cca. 30 de ani, însă nu mai este valabil, deoarece pe teritoriul ROMÂNIEI sunt recunoscute, în ultimii ani, doar CÂRDURILE, LICENŢE eliberate de ŞCOALA FEDERALĂ DE ANTRENORI din cadrul F.R.F.
Cei ce au dorit să-şi schimbe carnetele de antrenori în LICENŢĂ au făcut cursuri de antrenori, de 2 ani, la
ŞCOALA FEDERALĂ DE ANTRENORI,
care apoi le-a emis acele CARDURI pentru categoria valorică respectivă, adică UEFA A sau B.
M-am angajat să-l ajut în obţinerea acestei LICENŢE UEFA C ce conferă dreptul să antreneze doar la nivel judeţean (un fel de instructor sportiv). Pentru a obţine licenţa UEFA B (următoarea) trebuie să urmezi cursurile
ŞCOLII FEDERALE DE ANTRENORI,
2 ani, şi apoi vei primi LICENŢA UEFA B
ce îţi permite să antrenezi la LIGA A 3-A şi la juniori republicani. Cum spuneam, i-am promis că îl voi ajuta, ceea ce am şi făcut. Mi-a prezentat dosarul cu documentele necesare, l-am predat la COMISIA TEHNICĂ, care se ocupă cu şcolarizarea cursanţilor, a celor care doreau să obţină LICENŢA UEFA C, iar după un anumit timp l-am chemat să-i înmânez documentul, CARDUL UEFA C, fără să facă un minut şcoală, fără să ştie cine l-a semnat etc.
Deci, să încheiem capitolul LICENŢA, pe care subsemnatul i-a înmânat-o, fără să „mişte” un deget, iar acum prin ziare spune, domnia sa, că eu nu am „caracter” (?!).
Ce s-a întâmplat între timp, cum a ajuns la F.C.M. TÂRGOVIŞTE nu mai are rost să discutăm. Conform regulamentelor în vigoare din fotbalul românesc, la nivelul Ligii a 3-a, ca să fii primit în competiţie, trebuie să îndeplineşti cumulativ mai multe condiţii, printre care să ai angajat cu CONTRACT înregistrat la ŞCOALA FEDERALĂ DE ANTRENORI a F.R.F. antrenor principal, secund, cu portarii etc… posesori ai licenţei UEFA A sau B.
F.C.M. TÂRGOVIŞTE a
îndeplinit această obligaţie până în anul 2013 (deci în retur), când CONTRACTUL cu antrenorul respectiv s-a anulat, el făcând contract cu alt club.
în acest context, F.C.M. TÂRGOVIŞTE, la ŞCOALA FEDERALĂ DE ANTRENORI, nu mai figura cu antrenor angajat, lucru interzis de regulament.
Dar eu am continuat, la câteva jocuri, să-l nominalizez pe vechiul antrenor, în raportul de arbitraj motivând lipsa lui de la teren, fiind bolnav (?!). Asta pentru a nu amenda clublul pentru lipsa antrenorului calificat, angajat. Numai că, în acest retur (2012-2013), mai mulţi arbitri i-au refuzat LICENŢA UEFA C pe care eu am prezentat-o odată cu licenţele jucătorilor, obligându-mă să-l şterg din raport ca antrenor, deoarece cu acel document nu îndeplinea condiţiile regulamentare să ocupe funcţia de antrenor pe banca tehnică.
Am găsit înţelegere la câţiva arbitri şi i-au permis să rămână pe banca tehnică în calitate de maseur, dar la finalul meciului a specificat (arbitrul) că F.C.M. TÂRGOVIŞTE nu a prezentat antrenor de joc, fapt care, dacă se repetă, se amendează cu 5.000 lei în prima fază, la a 2-a, cu 10.000, iar dacă nici după a doua amendă clubul nu-şi angajează antrenor calificat (UEFA A sau B ), echipa este exclusă din competiţie.
în anul pe care l-am încheiat, numai eu ştiu cu câte intervenţii, câte rugăminţi am făcut pe la arbitri şi observatori să treacă cu vederea faptul că F.C.M. nu prezenta la meciuri antrenor posesor al LICENŢEI UEFA A sau B.
Am încercat să-i explic „domnului inginer” că sunt mereu probleme cu LICENŢA, l-am invitat în cabina arbitrilor să îi explice şi ei, dar degeaba. El ştia doar una şi bună, că delegatul vrea şă-l înlocuiască de la echipă. Toate argumentele legale, oficiale oferite de arbitri, de observatori (la BRAZI) nu l-au convins că toţi vor binele clubului, să intre în legalitate, pentru a nu fi amendat şi penalizat cu puncte.
„Domnul inginer” ştie doar că delegatul vrea să-l schimbe. Stimate domnule inginer, dacă eu aş fi avut această putere la club, fiţi convins că ar fi fost foarte bine, deoarece nu v-aş fi schimbat pentru că nu aţi fi fost adus la echipă, ca, de altfel, şi alţi doi. Dar să ştiţi că aşa mi se pare normal, fiecare să vorbească pe banii lui, ori singurul în măsură să numească şi să demită antrenori la F.C.M. TÂRGOVIŞTE este
patronul echipei, domnul GHIORGHI
ZOTIC.
Eu nu am decât dreptul să semnez raportul de arbitraj la meciuri. Atât şi nimic mai mult. Asta ca să fiţi liniştit, că nu eu am să vă schimb vreodată, chiar dacă m-aţi jignit, ameninţat, înjurat, gata să mă loviţi (la CÂMPINA), iar scuzele au fost tardive.
Revenind la aceste zile, vă comunic că, oficial, au sosit mai multe documente de la COMISIILE F.R.F. şi ŞCOALA FEDERALĂ DE ANTRENORI,
care atenţionează clubul că, în noul campionat (2013-2014), F.C.M. nu va mai fi primit în competiţie dacă nu prezintă contractul (convenţie) antrenorului, posesor al LICENŢEI UEFA A sau B.
F.C.M. TÂRGOVIŞTE mai este
atenţionat, în acest sens, din campionatul trecut, cu amendă de 500 lei. Aşadar, „domnule inginer”, dacă clubul nu se încadrează în decizia din 16.06.2013 a F.R.F., va plăti 5.000 lei în prima fază, urmând şi alte sancţiuni.
Am auzit că tineţi morţiş să rămâneţi în continuare pe banca tehnică. Foarte bine, pe mine nu mă afectează, dar riscaţi să nu mai fiţi acceptat nici ca maseur pe bancă, vă trebuie document, urmând ca altcineva să fie nominalizat antrenor principal cu contract şi licenţă.
De ce, domnule inginer, nu sunteţi fair-play, să renunţaţi la echipă, că nu mai puteţi păcăli pe nimeni cu actele pe care le deţineţi, iar clubul are numai de pierdut? Lăsaţi jucătorii ăştia tineri şi talentaţi să fie antrenaţi de un profesionist de nivel superior.
în numele celor 20 de jucători, vă rugăm să înţelegeţi că nimeni nu vă schimbă, dar nu îndepliniţi condiţiile de a mai rămâne pe banca tehnică.
Va fi un campionat extrem de greu, cu 34 de etape, iar jucătorii doresc să-şi câştige banii, iar patronul, punctul în clasament.
Eu v-am respectat dintotdeauna, nu uitaţi nicio clipă cine v-a înmânat LICENŢA UEFA C, tot timpul v-am spus doar, „domnule inginer”, când ne întâlnim „ne pupăm”, ca să vedeţi respectul pe care-l port vârstei şi funcţiei profesionale.
Dar vă rog eu, lăsaţi pe alţii să vină să preia conducerea echipei. Atât timp cât sunteţi acolo, nimeni nu doreşte să preia echipa, chiar dacă în alte cazuri s-a „forţat nota”.
Mai sunt câteva zile până la jocurile oficiale, campionatul va fi extrem de greu, eu cunosc echipele din serie, care le este potenţa, e greu de presupus că vom câştiga puncte suficiente.
Numai clubul are de pierdut: dacă va fi amendat, cine plăteşte cei 5000 lei? Şi nu uitaţi, mai aveţi o restanţă de plată de 4.000 lei la A.J.F. DÂMBOVIŢA de la contestaţiile pierdute cu juniorii. Pe aceştia, domnule inginer, cine îi plăteşte? Altfel juniorii nu vor fi primiţi în competiţie…
Ştiţi foarte bine că eu nu vă deranjez în cursul săptămânii la antrenamente. Eu mă prezint doar la jocuri pentru organizare şi raportul de arbitraj. Aşa că nu mai aruncaţi cuvinte urâte la adresa mea, să lăsăm cititorii să spună care dintre noi doi nu are „caracter”.

eJobs

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro