Şcoala Siguranţei Tedi în Dâmboviţa

Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au organizat activităţi preventive în cadrul Proiectului „Şcoala Siguranţei Tedi”, cu elevii din Titu Târg şi Costeştii din Vale. Astfel, poliţiştii şi cadrele didactice au implicat copiii în activităţi de educaţie rutieră, pentru a cunoaşte semnificaţia indicatoarelor rutiere şi regulile de circulaţie, devenind astfel capabili să adopte un comportament preventiv pe drumul către şi de la şcoală. Totodată, copiilor le-au fost prezentate principalele reguli de comportament la şcoală şi acasă şi modalităţile de acţiune în cazul unor situaţii de risc. Până la finalul anului şcolar 2017 – 2018, poliţiştii vor desfăşura astfel de activităţi în toate unităţile de învăţământ înscrise în program.
Orice copil trebuie să cunoască un set minim de reguli de circulaţie care au ca scop protejarea vieţii. Atât părinţii, cât şi cadrele didactice trebuie să le explice micuţilor cât de important este să respecte aceste reguli, pentru a fi în siguranţă atunci când traversează strada, se joacă în faţa blocului ori circulă cu bicicleta.
În fiecare an au loc accidente rutiere în care sunt implicaţi copii, cauzate de traversarea neregulamentară a străzii, mersul cu bicicleta pe carosabil ori joaca micuţilor în spaţii neadecvate. Din aceste motive, poliţiştii rutieri recomandă părinţilor să le explice copiilor cât mai devreme importanţa respectării regulilor de circulaţie, care să îi ferească de accidente. Cei mici trebuie să înţeleagă că strada este un loc periculos, nicidecum un spaţiu de joacă.
lată câteva reguli de circulaţie pentru copii pe care ni le oferă reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa şi care au rolul de a preveni implicarea celor mici în accidente.
1. Traversează strada numai prin locurile special amenajare şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje.
2. Circulă numai pe trotuare. Acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasează-te numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în şir, unul câte unul
3. Dacă trecerea de pietoni este prevăzută cu semafoare, aşteaptă culoarea verde şi nu te angaja în traversarea părţii carosabile în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii.
4. În timpul călătoriei cu autoturismul, stai în scaunul auto adecvat categoriei de vârstă şi poată întotdeauna centura de siguranţa. Centura îţi poate salva viaţa în cazul unui accident de circulaţiei.
5. Coboară din maşină doar pe partea trotuarului. În felul acesta nu doar că nu îi vei încurca pe ceilalţi participanţi la trafic, dar vei fi şi în siguranţă.
6. Mergi cu bicicleta ori cu rolele pe pistele sau în zonele special amenajate şi nu uita să porţi echipament de protecţie (cotiere, genunchiere şi cască)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Elevii Colegiului Naţional "Nicolae Titulescu" Pucioasa, câştigătorii Concursului "Sanitarii pricepuţi" Concursul "Sanitarii pricepuţi", faza judeţeană 2018, organizat de Crucea Roşie Dâmboviţa şi-a ales câştigătorii

Vineri, 20 aprilie 2018, a avut loc faza judeţeană pe licee a competiţiei, la Liceul Nicolae Ciorănescu din Târgovişte. Au fost şase echipe , primele trei licee din municipiul Târgovişte şi primele trei licee din judeţ. Concursul face parte din programele de educaţie pentru sănătate, desfăşurare de Crucea Roşie Dâmboviţa […]