Published On: joi, aug. 10th, 2017

Schimbări pe bandă rulantă în politica fiscală Acciza este doar una dintre BOMBE

nichiduta.ro

Val de schimbări în politica fiscală, plănuite de Ministerul Finanţelor pentru perioada imediat următoare, dar şi de la anul. Guvernul pregăteşte mărirea accizelor la carburanţi, eliminarea şi reducerea unor impozite. Măsurile apar într-un proiect de ordonanţă al ministerului, aflat în dezbatere publică.
Benzina şi motorina s-ar putea scumpi cu aproape 50 de bani pe litru, dacă proiectul analizat acum la Ministerul de Finanţe ar ajunge să fie aprobat. Şi nu este singura veste proastă pentru contribuabili.
Schimbări vor fi şi pentru bănci. Finanţele vor ca băncile să îşi poată deduce doar 30% din creanţele înstrăinate, la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora. În prezent, băncile îşi pot deduce integral aceste cheltuieli. Oficiali guvernamentali spun că astfel băncile evită plata impozitului pe profit.
Sunt modificări şi pentru românii care lucrează din ţară pentru firme din străinătate, tot de la 1 ianuarie anul viitor. Practic, nu va mai conta de unde vin aceste sume obţinute din activităţi independente. Se va considera că banii sunt obţinuţi în ţară şi impozitaţi în consecinţă.
Actul normativ permite primăriilor să majoreze impozitele pe terenurile agricole lăsate nelucrate timp de doi ani cu până la 100 de lei pe fiecare hectar. De exemplu, sumele pot creşte chiar şi de trei ori în cazul terenurilor de la sate. Sunt schimbări şi în ceea ce priveşte Impozitul pe dividende. Acesta va fi eliminat de la 1 ianuarie 2018. Este o modificare aşteptată de toţi acţionarii care încasează profit din acţiuni şi care anul acesta plătesc un impozit de 5%. Se preconizează un impact negativ de 1,3 miliarde de lei, la care s-ar adăuga un minus la încasări de aproximativ 100 de milioane de lei pe an. (M.C.)

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro

Articole Recente