SCHIMBĂRI ÎN SISTEMUL DE DESFĂŞURARE AL VIITORULUI CAMPIONAT DE VOLEI FEMININ

Mihai ROŞOIU

Întrucât Consiliul Director al Federaţiei Române de Volei nu a fost încă validat de instanţa de judecată, care i-a acceptat doar pe preşedinte şi pe cei doi vicepreşedinţi, acesta nu se poate întruni oficial! Instanţa a admis doar în parte modificările survenite în urma Adunării Generale de alegeri din 30 septembrie 2020, iar în Registrul Federaţiilor s-au înregistrat numai modificările survenite pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte.
Totuşi, Consiliul Director organizează şedinţe informale ale membrilor aleşi, iar pe 21 aprilie 2021 au fost adoptate câteva decizii extrem de importante. De departe, cea mai importantă este schimbarea regulii străinilor din Divizia A1, atât la masculin, cât şi la feminin. Astfel, dacă până acum echipele puteau folosi un număr nelimitat de străini în timpul unui meci, din campionatul 2021-2022 formaţiile din prima ligă vor fi obligate să joace având în permanenţă pe teren doi jucători români, indiferent de vârstă. FR Volei precizează că această regulă se aplică celor 6 jucători trecuţi pe foaie (doi centri, două extreme, un coordonator şi un universal), liberoul nefiind contabilizat.
În voleiul românesc s-a dat liber la străini în mai 2016. Dacă până atunci o echipă putea avea în lot maximum 6 jucători sau jucătoare din străinătate, de atunci o formaţie a putut avea în lot şi în teren un număr nelimitat de voleibalişti de peste hotare!

Decizia din 2021 a venit în urma analizei Colegiului Central de Antrenori, care a înaintat două propuneri în acest sens. Prima a fost cea votată, iar a doua ar fi impus obligativitatea ca în timpul unui meci fiecare echipă să folosească permanent în teren doi jucători români, dar unul dintre ei să fie sub vârsta de 23 de ani.
Nou sistem de desfăşurare pentru Divizia A1
Tot atunci s-au anunţat noul sistem de desfăşurare pentru Divizia A1 şi revenirea la vechiul sistem pentru Cupa României. În Divizia A1 se revine la etape săptămânale, care fuseseră înlocuite, din cauza pandemiei de coronavirus, cu turnee. S-a aprobat şi schimbarea formulei de disputare a fazei a doua, dar nu s-a stabilit dacă aceasta va fi aplicată din campionatul 2021-2022 sau din sezonul 2022-2023. Conform acestei noi formule, sezonul regulat va fi urmat de play-off pentru locurile 1-8 şi play-out pentru locurile 9-12. În play-off, în primul tur se vor înfrunta ocupantele locurilor 1 şi 8, 2 şi 7, 3 şi 6, respectiv 4 şi 5. Învingătoarele se califică în play-off 1-4, iar învinsele vor juca în turneul 5-8. În ambele faze se va juca după sistemul „cel mai bun din trei meciuri”. Finalele pentru locul 1 şi pentru locul 3 se vor disputa după sistemul „cel mai bun din cinci partide”. În play-out se va aplica acelaşi sistem ca în play-off, anunţă voleiromania.ro.
Ca o noutate, din campionatul 2021-2022, indiferent de formula de desfăşurare aleasă pentru faza a doua, primul criteriu de departajare în cazul egalităţii de puncte va fi numărul de victorii. Dacă şi acesta este egal, atunci se va trece la raportul seturilor şi apoi la raportul punctelor.
În Cupa României se va reveni la sistemul utilizat până în 2020, cu meciuri preliminarii şi apoi cu organizarea unui Final Four. În primul tur al preliminariilor vor intra formaţiile clasate pe locurile 5-10 în precedenta ediţie de campionat, plus echipele nou-promovate. Învingătoarele primului tur se vor califica în turul al doilea, care corespunde sferturilor de finală şi unde vor fi direct calificate ocupantele primelor patru locuri în ediţia 2020-2021 a Diviziei A1. Câştigătoarele acestei faze se vor califica în Final Four. Formatul a fost schimbat în 2021, cu toate participantele strânse într-o singură localitate, pentru a se permite disputarea în condiţii de siguranţă sanitară a competiţiei.
Supercupa României, meciul care opune în mod tradiţional câştigătoarea campionatului şi deţinătoarea Cupei României, se doreşte a se programa înaintea startului campionatelor. Partida fetelor va fi CSM Târgovişte – CSM Volei Alba Blaj, iar disputa băieţilor va fi CSM Arcada Galaţi – Dinamo Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

SIMONA HALEP NU A FELICITAT-O PE SORANA PENTRU SUCCESUL DE LA ISTANBUL

Simona Halep (29 de ani) şi Sorana Cîrstea (31 de ani) nu pot trece peste divergenţe şi peste orgoliile personale nici măcar acum, când ambele scriu istorie pentru tenisul românesc! Halep nu a felicitat-o pe Cîrstea după ce sportiva din Târgovişte a obţinut o performanţă remarcabilă la Istanbul, câştigând primul […]